Blaze of Memory

”He did somthing inside me,” she whispered with a restrained violence that was all the more powerful for being contained, ”He changed me. I don´t want to live if that´s who I am. His…creation.”

En torterad människospillra dumpas på tröskeln till Shine, den organisation som arbetar för att skydda De Bortglömda, de Psy som vägrade låta sig tystas, vägrade låta sig bli känslokalla. De Bortglömda har levt under radarn i flera generationer men nu har Ming LeBon, en av de styrande Psy, skapat en mänsklig trojansk häst och skickat henne rakt in i hjärtat av organisationen.

Som högste chef över Shine är Devros Santos ansvarig för otaliga liv. Han har inga problem att ta och genomföra svåra beslut. När en brutalt misshandlad kvinna dumpas blir han misstänksam och håller henne under sträng uppsikt.
Katya Haas har inget minne av vem hon är. Det enda hon minns är outhärdlig smärta och att vara insvept i ett tomrum. Devros tar reda på vem kvinnan är och ser till att hon får den medicinska hjälp hon behöver. Devros och Katya kommer närmare varandra och svaret på gåtan varför Ming LeBon lät henne leva.

Blaze of Memory är del 7 i Nalini Singhs serie Psy-Changeling som utforskar en genomarbetad fullt fungerande science fictionvärld befolkad av människor med sina fel och brister men utan psykiska krafter, Psy som lever helt utan känslor och är alla sammankopplade till PsyNet ett internet endast Psy kommer åt samt Changelings, hamnskiftare fulla av känslor och egenskaper från sitt värddjur.
Både Devros och Kathy utvecklas och blir bättre versioner av sig själva. De lär sig ge och ta, våga släppa in kärleken men också att stå för det de tror på. Blaze of Memory är mörk, den tar upp svåra ämnen som överlevnadsångest och att våga släppa taget om livet för att rädda de man älskar.

Maria, november 2021

Diamond Sky

Diamond Sky är tredje boken i en serie om systrarna Porter men första boken för mig. Det är en historia om diamantstölder från en gruva i en avlägsen del av Western Australia. Vackra miljöskildringar och en intressant inblick i hur det fungerar att jobba på ett så avlägset ställe att arbetarna flyger in, jobbar två veckor och flyger hem.

Vår huvudperson är Dru Porter en miljöingenjör hos Matsu Diamond Mine belägen i Kimberley i Nordvästra delen av Australien. Det är hett, dammigt och hårt arbete men hon älskar jobbet. Dru var tvungen att hals över huvud fly från sitt prestigefyllda jobb i Dubai då en man på arbetet blev alldeles för närgången och krävande. Det har gjort att hon är misstänksam och håller sig på sin kant.

För att komma tillrätta med diamantstölderna anlitar ledningen för Matsu Connor Kirk, en högt ansedd säkerhetsspecialist. Då Connor är less på sina nuvarande uppdrag att jaga terrorister i Asien tackar han ja. Med hans bakgrund på FBI och kunskaper inom säkerhet borde hans täckmantel som säkerhetsexpert med att mandat att granska varje del av gruvnäringen på Matsu bli enkelt.

Jag gillade historien, miljöerna och Dru. Men Connor?! Han har en historia bakom sig med en kvinna som förrådde honom därför är alla starka, intelligenta kvinnor farliga. Är hon dessutom vacker – ännu värre. Att en man som ska vara så ansedd i säkerhetsbranschen inte kan höja sig över sina förutfattade meningar känns otroligt. Och att han dessutom är så fast i sitt synsätt att han inte kan se alla ledtrådar innan det nästan är försent känns overkligt och tråkigt.

Sen är det lite tråkigt med alla stereotypa kommentarer om Dru. Hon kallas isdrottning och tillknäppt kärring bara för att hon håller sig på sin kant och inte har haft sex eller ens ett förhållande med någon på jobbet.

Men det finns förmildrande omständigheter som gör boken läsbar. Historien är rätt spännande. Jag lyckades i alla fall inte lösa stölderna före Connor. Drus arbete med att i samarbete med aboriginerna återställa landet är intressant. Och miljöerna! Western Australien är så otroligt vackert.

Maria, juli 2020

Drink of me

Even in this total darkness, she had known what he was. Sánge.

Reule var bara sexton år när han föräldrar blev mördade och han var tvungen att bestiga tronen som Prime. Sedan dess har hans liv kretsat kring välfärden för hans folk. Reule är älskad av sitt folk och särskilt av sin flock, de män han valt till sina närmaste rådgivare och vänner. Alla Sánge är både empatiska och telepatiska.
Under en räd uppfattar Reule en djup sorg, en sorg som inte kommer från honom eller från hans flock. När han hittar orsaken till den starka känslan vänds hans världsbild upp och ned.
Mystique har fullständigt tappat minnet. Det enda hon vet är att hon har varit livrädd, svultit och frusit i en evighet. När hon ser den stora krigaren komma mot henne försvinner rädslan och vet hon med säkerhet att hon är trygg.

Författaren har skapat något helt nytt inom paranormal romance som känns väldigt fräscht. Boken innehåller det mesta, dramatik, spänning, passion, att en familj inte behöver ha blodsband och att göra rätt val i obekväma situationer. Både Reule och Mystique är väl beskrivna, de är fullödiga personer av kött och blod. Man får direkt en känsla av den starka attraktion som finns mellan dem. Och när de äntligen kan leva ut sina känslor blir det sexigt, ömsint och allt annat man kan önska mellan två älskande.
Boken är både karaktärs- och actiondriven. Det förekommer både interna och externa stridigheter. Inte alla Sánge som tar emot Mystique med öppna armar. Världen de lever i introduceras när det behövs för historien, det gillar jag. Det kan bli överväldigande när hela världen ska beskrivas på en gång.

När jag började läsa boken kunde jag inte bestämma mig för om Reule var vampyr eller varulv men efter ett tag brydde jag mig inte. Jacquelyn Frank har skapat en helt ny värld befolkad av ädla, heroiska, egocentriska men också onda varelser. Jag kan bara rekommendera dig att läsa den här fartfyllda, hjärtknipande och ganska erotiska boken!

Maria, december 2010

The Fifth Season

Det är inte helt lätt att beskriva handlingen i The Fifth Season av N.K. Jemisin då det är tre separata handlingar som vävs ihop mot slutet.

Historien utspelar sig i en värld som kallas Stillness. En värld där vulkanutbrott, jordbävningar, tsunamis och andra naturkatastrofer är vardag och det finns människor som kan tygla jordens krafter. De kallas orogenes och är fruktade av vanliga människor sk. stills.
Vi får följa Essun, en äldre kvinna vars make mördat deras barn för att de var orogenes. Damaya, ett barn vars föräldrar överger henne för att hon är orogene och Syenite, en kvinna som levt hela sitt liv på akademin för orogenes där hon lärt sig lyda och tygla sina förmågor. Utöver orogenes och stills möter vi flera olika varelser genom historien.

Miljön är långt ifrån medeltida utan känns snarare futuristisk. Genom äventyret får vi glimtar av tidigare civilisationer och vetskap om att det kommer nya efter nuvarande. The Fifth Season kallas den period då Fader Jord utlöser hela sin arsenal av naturkatastrofer och dödar i stort sett allt levande. Det är ett återkommande fenomen genom jordens historia.

Det är en väldigt annorlunda skriven bok, det är väl därför författaren har vunnit en hord av prestigefyllda priser. Det tog mig rätt lång tid att förstå mig på världen med alla termer och uttryck, jag var på väg att ge upp ett par gånger. Jag var heller inte beredd på den mängd information jag överöstes med redan från starten, jag föredrar att smygas in i en fantasy-värld så jag känner att jag hänger med.

Fantasy är en genre där författare verkligen kan ta ut svängarna och utforska olika sociala teman. I den här boken är det förtryck, självständighet och dubbelmoral som behandlas. De viktigaste huvudpersonerna är fyllda av liv och trovärdiga. Verkligen inte onda eller goda utan alla är placerade i en realistisk gråskala. HBTQ är en naturlig del av livet i Stillness och beskrivs utan större åthävor. Sånt är skönt tycker jag.

Men tre handlingar som dessutom är skrivna i olika berättarperspektiv gör boken rörig. Och då boken är lång hann jag glömma en del mellan gångerna jag läste. Boken är första delen i en trilogi så tyvärr slutar den med en rejäl cliffhanger.

Maria, november 2020