Bound by Darkness

En spännande, sorglig men varm bok om utanförskap och att hitta sin plats i tillvaron

Larem q´Jones är en ”Annan”. Ett öknamn på de som kommer från ett parallelluniversum till vårt. I Kalithia har solen i stort sett slocknat och de lever i ständig skymning. Vissa Kalither dukar under och blir ”ljusgalna”. När barriären mellan våra världar försvagas försöker de ljusgalna Andra komma över till vår värld. De som skyddar oss från ljusgalna Kalither är Paladiner, män med en speciell genuppsättning som gör att de kan dö om och om igen. Långsamt vaknar de till ohygglig smärta och lång konvalescens för att, när de är redo, ta sin plats vid barriären och upprepa allt igen.

Paladinerna styrs av Regenterna, en världsomspännande organisation som precis skakats i sina grundvalar av svekfulla Regenter som smugglat olagliga stenar och mineraler från Kalithia.
Några få Kalither har fått skydd av Paladinerna i Seattle. Och det ses inte med blida av Regenterna. Alla Andra bör skickas tillbaka till Kalithia eller dödas.

Sacha Wills har så länge hon kan minnas haft viljan att bli den första kvinnliga Regenten. När hon nu får möjlighet att ta över Seattle är den viktigaste punkten på hennes agenda att rätta in de bångstyriga Paladinerna i ledet och att rensa ut de Andra som finns där enligt ryktena. Men redan första dagen i Seattle träffar Sacha en stoisk man med en annorlunda brytning och han fångar hennes intresse.

Larem har utsetts att representera de Kalither som bor i Seattle. Han är den enda singeln och därför inte lika sårbar. När Larem ser Sacha fångas han av hennes färgstarka person, särskilt hennes vilda röda hår.
För att göra en lång historia kort så handlar Bound by Darkness om utanförskap, om att hitta en fast punkt i tillvaron, att känna sig betydelsefull, följa sin inre övertygelse och att hitta förståelse.

Boken är spännande, sorglig och ändå varm. Larem har helt tappat fotfästet då han inte hade något val utan var tvungen att ”flytta” till vår värld då andras val påverkade hans liv. Sacha måste göra svåra val mellan den ambition hon haft hela sitt liv och sin kärlek till Larem.
Tro nu inte att du vet hur boken slutar. Delvis ja, det är ju ändå en romance, men Alexis Morgan är fenomenal på att fånga verkligheten i alla sina gråskalor trots att hon skriver om andra dimensioner och män som försvarar världen med breda svärd. Eller kanske just därför.

Maria, oktober 2011