Designs on Murder

Designs on Murder är första delen i en serie mysdeckare vars huvudpersoner är en vintagedesigner, en katt och ett spöke.

Amanda Tucker designar retrokläder och har precis öppnat sin boutique i ett gammalt hus där fler andra företag hyr in sig. Amanda blir glatt överraskad när hon upptäcker att ett spöke ingår i kontraktet. Maxine bodde i huset som ung på 30-talet med dog när hon ramlade ned för trappan i huset. Maxine blir överlycklig när hon märker att Amanda och hennes katt Jazzy kan se henne. När en av hyresgästerna blir mördad hjälper Maxine Amanda att lösa mordet. Som spöke är det enkelt att tjuvlyssna.

Designs on Murder innehåller allt man kan önska sig av en mysdeckare. Vänskapsrelationer, en katt med attityd, sömnadsbeskrivningar och ett mord. Som en äkta pusseldeckare får vi läsare ledtrådarna samtidigt som Amanda och, i sann Poirot-anda, finns det självklart flera misstänkta.
Gayle Leeson har skrivit en bok som är rolig med träffsäker dialog och bra bipersoner som driver historien framåt.

Connie pulled the door closed behind her as she left, and I was glad. I turned to Maxine.
”Gee, that was awkward,” she said. ”I was sure you knew.”
”Knew?”
”That I´m a ghost.”

Gillar du en rolig, varm pusseldeckare med en lätt övernaturlig ton är Designs on Murder en perfekt bok för dig.

Maria, november 2021

Haunting Beauty

Erin Quinn är en helt ny bekantskap för mig, en mycket trevlig bekantskap måste tilläggas. Haunting Beauty är första delen i en serie Erin Quinn kallar Mists of Ireland och är en blandning av tidsresor, övernaturligheter och stor romantik.

Danni är föräldralös, hennes mor övergav henne när hon var liten. En dag lämnades Danni som vanligt i skolan men hon blev aldrig hämtad. Danni har alltid haft övernaturliga förmågor, bland annat ser hon spöken och hon är övertygad om att hennes förmågor är största orsaken till att hon blev lämnad. När hon sattes i fosterhem förträngde hon sina förmågor och har inte haft några visioner på många år. Därför blir hon överraskad när hon plötsligt får visioner av en man och med honom kommer en stark känsla av fara. I en vision följer hon mannen till händelsernas centrum. Det visar sig att det är på hennes barndoms Irland.
Ännu mer förvånad och vaksam blir Danni när samme man ringer på hennes dörr och vill att hon följer med till Irland. Sean berättar en mystisk mordhistoria som känns väldigt bekant för Danni. Det blir inte enklare för Danni av att hon blir oerhört attraherad av Sean och får en känsla av att ha träffat honom tidigare.

Haunting Beauty är en underbar historia. Den börjar långsamt och nästan lite eftertänksamt. Man sugs in i historien och jag hade supersvårt att lägga boken ifrån mig. Mordgåtan förblir mystisk ända till slutet, man kan verkligen inte gissa hur det ska gå. Tidsresorna vävs naturligt in i historien.
Sean är en person som får ens hjärta att blöda. Han är den sårade hjälten man inte kan undgå att älska. Både person- och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Har man inte varit sugen på att åka till Irland tidigare blir man det efter att ha läst Erin Quinns Haunting Beauty.

Maria, april 2011

Mexican Gothic

At skriva en gotisk roman är som att gå på lina. Håller du balansen är det magiskt. Tappar du den blir det platt fall. Mexican Gothic håller sig på linan men den svajar en aning.

När jag skriver ”gotisk” roman menar jag en roman som balanserar mellan det vardagliga och det kusliga utan att trilla ner i den rena skräcken. En mästare på gotiska historier är Neil Gaiman som med Sandman, Stardust och Coraline har satt ribban för genren i modern tid. Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia touchar den men håller inte riktigt hela vägen.

I Mexican Gothic möter vi Noemí Taboada, en ung, välbärgad kvinna från Mexico City. Noemí döljer ett själsligt mörker och djup under en glätttig yta. Hon träffar många män hon leker med när hon likt en fjärli fladdrar runt i den mexikanska societeten. Det är jakten som är det roliga, hon har inget intresse av att binda sig. När hon får ett oroväckande brev från sin nygifta kusin beger Noemí sig till High Place, ett palats långt ut på den mexikanska landsbygden.

När Noemí anländer möts hon av en anemisk och känslig ung man, Francis, som på vindlande vägar genom ett dystert, fattigt landskap kör mot huset. Väl framme får hon inte träffa sin kusin utan möts av hennes make och den övriga familjen. Ganska direkt får Noemí känslan av att något inte står rätt till.

Genom Noemís ögon dras vi djupare in i den dunkla värld som är High Place. Familjen styrs av Howard Doyle, en uråldrig svårt sjuk patriark. Något jag gillar med Noemí är att hon faller utanför stereotypen för gotisk hjältinna. Trots att Noemí blir fascinerad, ja nästan förförd, av stämningen i huset vet hon sitt värde och blir inte kuvad av stämningen.

Genom texten är det många blinkningar till andra gotiska verk och sagor. De flesta obligatoriska beståndsdelarna finns med. Det kusliga huset med mystiska rum och gångar, en negligerad kyrkogård, familjehemligheter och en ovillig hjälte. Ett ytterligare lager är den ondska som koloniseringen utgjorde när brittiska och spanska företag utnyttjade både jordens silverfyndigheter och urbefolkningen vilka i det närmaste var slavar i gruvorna. Boken är inte en regelrätt romance men det finns en kärlekshistoria, det är alltid ett plus tycker jag.

Det som gör att den tappar en stjärna är att den tenderar att luta sig lite för mycket på skräck i vissa delar för att den ska kännas genuint gotiskt. Trots det är Mexican Gothic en fröjd att läsa med sitt underbara bildspråk som färgar texten och när den är gotisk är den kuslig. På riktigt.

Maria, april 2022