Assistant to the Villain

En bra bok fångar läsaren från början. ”There were severed heads hanging from the ceiling again” är en minst sagt en kraftfull start på första kapitlet. Hannah Nicole Maehrer blev med sin bok Assistant to the Villain ett TikTok-fenomen vilket gjorde mig skeptisk. På senare tid har jag försökt läsa några stycken men inte avslutat dem, de har hållit allt för låg kvalitet. Men Maehrer är en slipad ordsmed så boken är absolut läsvärd.

En ung kvinna som ser på livet och dess vemödor genom ett filter av glädje behöver ett jobb och genom ödets nyck börjar hon arbeta hos The Villain. En surmulen man som framställs som den ondaste varelsen som gå i ett par skor.
Boken framställs som galet skratta-högt rolig. Det är den inte men några ställen fick mig att fnissa. Att den manliga huvudkaraktären är en skurk kan ses som annorlunda i romancevärlden, men den följer en lång tradition av maffiabossar och lönnmördare.
Ett fundamentalt tema i romance är att kvinnan genom sin kärlek kan tina upp den dystraste man så att han inte kan leva utan hennes ljus. Att det egentligen är hon som håller i tömmarna. Det blir väldigt tydligt genom boken och understryks av The Villains kapitel där vi lär känna honom närmare.

Boken riktar sig till vuxna men språket är enkelt och den är helt utan sex. Just det har många klagat på. En Romantasy ska tydligen innehålla heta scener och gärna tidigt i boken. Jag tycker däremot att det är skönt att de inte hamnar i sänghalmen trots att lusten och längtan finns där. Det finns en stark och tydlig trend med romance helt utan sex eller att paret stänger sovrumsdörren. Vi läsare får vara med om deras förspel men snällt vänta utanför med lustfyllt pirr i magen när det blir mer intimt än så.

Det jag saknar mest är världsbyggandet. Det är i stort sett obefintligt. Trots att jag precis läst ut boken minns jag inte vad världen, än mindre vad staden heter. Världen är generiskt medeltida med inslag av magi. Inte alla har magi utan den dyker okontrollerat upp hos vissa. Jag vet inte heller vad det är som utlöser magin. Däremot hoppas jag att Evie, vår hjältinna, bär på någon unik form av magi, kanske pratar hon med magiska djur? Men det får vi se i nästa bok Apprentice to the Villain.

Maria, maj 2024