Wings of Fear

Att jobba inom gränsbevakningen i norra Australien innebär långa avstånd och stora strapatser. Queensland består av 6973 km kust, enorma skogspartier och få utspridda bosättningar. Det innebär att kriminella ligor använder kusten för att illegalt föra in knark, vapen och människor så Kustbevakningen med sina fartyg och flygplan har ett styvt jobb att hålla dem under uppsikt.

Morgan Pentland är flygkapten inom Kustbevakningen. När specialagenten Rafe Daniels blir en del av hennes team förstår hon att deras uppdrag är långt ifrån ett rutinuppdrag. Rafe Daniels jobb är att undersöka en läcka till kända terrorister och spaningsinformation pekar på Morgan eller någon i hennes team. När sanningen uppdagas har Rafe och Morgan bara några dagar på sig att förhindra ett attentat mot en av Australiens viktigaste hamnar, Circular Quay.

Som pilot har författaren Helen Young en djup kunskap om att flyga i de Norra Territorierna vilket gör att hon skickligt får ihop en spännande actionhistoria som håller genom hela boken. Hon använder den karga naturen, de farliga djur som finns där och de enorma avstånden för att bygga en nästan klaustrofobisk känsla. Men det är inte bara miljöerna som håller mig på helspänn. Även hennes karaktärer är välutvecklade och trovärdiga. Morgan kommer från en bakgrund fylld av hot och våld, något hon arbetar med för att inte låta sig styras av. Rafe är ett offer för en terroristattack som skadade och dödade medlemmar av hans team så hans jakt på terrorister är både professionellt och personligt drivet. Även om Rafe har en touch av klassiskt hjältematerial, snygg, stark med ett stänk av arrogans, har han ett känslomässigt djup som tilltalar.

Kärlekshistorien mellan Morgan och Rafe brinner med långsam låga. De är attraherade av varandra men Morgan, bränd av tidigare förhållanden, håller Rafe på avstånd. Han är däremot säker på sin sak rätt tidigt så med en ängels tålamod smyger han sig in under Morgans försvarsmur. Det är här boken fallerar en smula, ibland blev det lite ”för mycket”, särskilt i beskrivningarna av en trött och sliten Rafe. Men bortsett från en och annan ögonrullning är det en spännande, välskriven och väldigt bra bok.

Maria, september 2021