Maggie O’Farrell, en spännande historieberättare

En strålande vinterdag sammanstrålade jag med min vän @bildfrida för att lyssna på författaren Maggie O’Farrell när hon berättade om sin bok Lucrezias porträtt utgiven av Sekwa förlag.

Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm var fullsatt till bristningsgränsen av intresserade åhörare. Stolarna blev kvickt upptagna trots personalens snabba påfyllning. Jag var ganska tidig så jag hade tur att kunna paxa två platser. Samtalet hölls på engelska men det var inget problem. Trots författarens skotska påbrå var det lätt att hänga med. Efter en liten stunds förväntansfullt sorl kom hon och en intresserad tystnad lade sig över publiken.

Ett fullsatt författarsamtal

Lucrezias porträtt handlar om en ung kvinna, Lucrezia de’Medici, som giftes bort 15 år gammal med hertig Alfonso II d’Este  av Modena i stället för hennes äldre syster som dog. Genom Lucrezias ögon målar Maggie O’Farrell upp en kristallklar bild av hur det var att vara kvinna i 1500-talets Italien. Hur kvinnans enda värde var som en bricka i det politiska maktspelet.

Maggie O’Farrell visar sig vara en rolig historieberättare, många glada skratt hördes under samtalet. Hon skulle egentligen ha kommit till Sverige när hennes tidigare bok, Hamnet, Ett hjärtslag från döden, gavs ut men det kom en pandemi i vägen. Under ”lock down” började Lucrezia pocka på hennes uppmärksamhet. O’Farrell drog paralleller mellan lock down, som var mycket striktare än i Sverige, och Lucrezias instängda och styrda liv. Lucrezia hittade hon i Robert Brownings poem My Last Duchess där Alfonso till synes erkänner att han mördade Lucrezia.

Lucrezia de’Medici av Alessandro Allori

Initialt ville O’Farrell ha ett öppet sinne inför Alfonso, men efter ett tag kände hon ”Alfonso – I´m coming for you!”. I de brev och dokument som finns bevarade kring familjerna de’Medici och d’Este klev en ganska otrevlig typ fram.
Det är imponerande hur detaljerat O’Farrell skriver om Renässansens Italien, vilket var en tid där det vackra och det brutala blandades. Där både män och kvinnor var hårt styrda av konventionen.

Det var en spännande och rolig timme som avslutades med en Q&A där O’Farrell, återigen fick oss att skratta med sina anekdoter.

Foto: © Murdo Macleod

Maria, januari 2023

Julmys med tre författare i historisk miljö

20 januari 2023

Litterär besatthet. Ett samtal med Helena Dahlgren

20 januari 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.