Julmys med tre författare i historisk miljö

En krispig kväll gav jag mig iväg för att träffa vännen Frida och gå på julboksmys med Printz förlag i Norstedts vackra lokaler på Riddarholmen i Stockholm. När man kliver av tunnelbanan och går genom kvarteren på Riddarholmen känner man verkligen historiens vingslag. Riddarholmskyrkan har anor från 1200-talet, många av husen är från 1600-talet.
Väl framme möttes vi av en underbar miljö, ett lagom stort mingelsällskap, glögg, bubbel, pepparkakor, skumtomtar och en tombola! Det var många bokbloggare där och jag börjar känna igen några nu. Kul!

Åsa, Jenny och Siri

Författarna för dagen var Åsa Liabäck, Jenny Fagerlund och Siri Gustavsson. Christoffer Holst intervjuade.

Varför ville du skriva en julbok?
Åsa: Du frågade och då såddes ett frö kring julen i koloniområdet Ådala. En ny person dyker upp och julen blir verkligen inte okomplicerad.
Jenny: Jag ville skriva en adventskalender med en hemlighet. Normalt är det en karaktär som är inspirationen men nu var det adventskalendern. Varje öppnad lucka är ett steg närmare verkligheten.
Siri: Jag minns mina barndoms jular i norra Östergötland i ett nostalgiskt skimmer så det blev naturlig att placera historien där. Ett mystiskt mejl utlöser en rad händelser. Det är en julroman med ett mysterium i botten.

Vad är en julroman?
Siri: Stämningen, dofterna, myset. Det ska vara mycket känslor.
Jenny: Håller med om att dofterna, smakerna och miljöerna är viktiga. Men jag tror också att alla har en relation till julen att brottas med. Julen som högtid ska vara så varm, en härlig tid med familjen.
Åsa: Jag har en komplicerad relation till julen. Visst är det viktigt att den är bra, är som den brukar vara. Men när livet förändras och man t ex saknar någon blir det annorlunda. Julen får en svärta. Svårigheter och saknad märks mer under högtider som nyår, påsk, midsommar osv. Men julen är lite speciell. Den är så knuten till just familjen.
Jenny: Många har krav på att julen ska vara på ett visst sätt.

Hur gör ni för att hitta känslan när du skriver en julbok i ”fel” årstid”?
Jenny: Jag använder bland annat Pintrest och lyssnar på julmusik.
Åsa: Jag samlar på mig förnimmelser och miljöbeskrivningar i en bok under t ex julen året innan som jag sedan kan plocka fram när det är dax.

Vad är godast på julbordet?
Jenny: Julskinka med mycket senap.
Siri: Sambons omelett.
Åsa: Köttbullarna efter mammas recept.

Jenny, Anna och jag

Frida och jag tittade på alla härliga böcker som omgav oss, pratade med trevliga Anna Levahn och Jenny Fagerlund, smuttade bubbel, käkade pepparkakor och hamnade till slut i soffan med Åsa Liabäck. Det blev ett väldigt intressant samtal om skrivande, inspiration, nya böcker och varför hon har med en Ragnar i sin Ådalaserie.

Så många intressanta böcker. Och bubbel. Självklart bubbel!

Maria, november 2022

Den sista adventskalendern
Jenny Fagerlund
 Medan snön faller i Ådala
Åsa Liabäck
Juleljus för vilsna själar
Siri Gustavsson

 

LitterArt 2022 – utflykt i litteraturens tecken

17 november 2022

Maggie O'Farrell, en spännande historieberättare

17 november 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.