Mord, mystik och mysiga miljöer

Något jag inte gillar är att komma för sent. Därför gav jag mig i väg i god tid när jag skulle till Akademibokhandelns event ”Mord, mystik och mysiga miljöer” med Katarina Bivald och förläggaren Teresa Knochenhauer. Och tur var ju det. En person bråkade på tunnelbanetåget så trygghetsvakterna fick komma och avlägsna personen.

Väl framme på Odenplan i Stockholm var vi rätt många som samlats för eventet. Katarina Bivald är en riktig historieberättare. Hon skapade genast en varm och gemytlig atmosfär genom att vara så där alldeles lagom personlig. Hon hade några ur sin familj på plats och även en gammal lärare hade dykt upp. Små anekdoter som sög in oss andra i Bivalds värld.

Teresa Knochenhauer behövde inte ställa många frågor för att få i gång samtalet. Bivald debuterade 2013 med Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Boken blev en internationell bästsäljare och hade 2016 sålts i över 26 länder. Maj 2022 kom Morden i Great Diddling första boken i serien om Berit Gardner och april 2023 del två Döden på Château des Livres.

Som den berättare Bivald är har hon svårt att hålla sig till kärnberättelsen i en bok. Hon glider gärna i väg på miljöer eller bipersoner. Då är det skönt att ha någon som kan skala av och strama åt. Det är förläggarens jobb. Frågan om att göra research före eller efter rundade Bivald snyggt genom att mena att ”research före skrivandet ger färre strykningar medan research efter ger en större kreativ frihet. Man måste lita på kraften i fantiserandet. Att läsa är att resa men man kan välja tid, plats och miljö helt själv.”
Inför Döden på Château des Livres reste Bivald till Lyon, där boken utspelar sig. Hon kom hem med mobilen full av udda bilder som hon då trodde skulle ge inspiration. Men inspirationen fanns ändå. Huvudpersonen Berit Gardner har en stark berättarröst och ofta är det där en bok startar. En stark röst som pockar men även miljöerna är viktiga.

Med Berit Gardnerserien vill Bivald hylla den klassiska brittiska mysdeckargenren som Agatha Christie men också samtida författare som t ex Kerry Greenwood som skrivit serien om australiensiska Phryne Fisher.

I böckerna är det ett myller av personer så jag frågade henne om hon kommer ihåg alla eller om hon strukturerar upp dem i typ excel. Bivald sa att hon kommer ihåg dem som man minns gamla vänner. Man minns karaktärsdrag men kanske inte vad de heter.

En väldigt trevlig stund gick mot sitt slut och det var dags för inköp och signering av böckerna. Det behövde inte jag, för jag har fått en signerad förhandskopia av Döden på Château des Livres. Lyllos mig!

Maria, april 2023

3 böcker, 4 författare, 1 glas vin och uselt ljud

7 april 2023

Historiska romaner, vacker miljö och bubbel

7 april 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.