Historiska romaner, vacker miljö och bubbel

Historisk afton på Riddarholmen. Printz och Norstedts bjuder på en helkväll med historiskt tema. Visst låter det toppen?! Fyra författare som pratar om sina historiska romaner, trevliga samtal, vacker miljö och bubbel. Det var lika trevligt som det låter.

Jag och vännen @bildfrida kom i god tid och tur var det. Vi fick ett rätt bra bord där vi såg och hörde bra. Scenen var snyggt riggad med en stor skärm där varje författares bok och namn visades. Som vanligt var det lite trassel med ljudet, bl a saknades det en mikrofon när de var tre personer på scen.

Först ut var Kristin Fägerskjöld med sin bok En väv av lögner som bygger på en sann berättelse om hennes släkting Helga Fägersköld som var anklagad för mord de sista skälvande åren på 1890-talet. Först tänkte Kristin skriva en biografi men berättelsen gled över i en roman så även om mycket är dokumenterat riktigt har hon lagt till och dragit ifrån för att få till en bra historia.

Ruth Kvarnström-Jones De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel har en lite annorlunda vinkling. Den utgår inte från någon person utan från en byggnad. Huvudpersonen är Wilhelmina Skogh som drev hotellet från 1902 – 1910 när hon avgick. Inför researchen fick Ruth Kvarnström-Jones tillgång till Grands egna arkiv. Snacka om guldgruva! Men allt är inte guld och gröna skogar, även slummen på Södermalm beskrivs.
Ruth menar att intresset för historia kanske ger någon form av tröst – det var sämre förr! Boken är redan såld till 8 länder.

Veronica Almer pratade om sin historiska romance Ön bortom dimman om ett kurhotell i Marstrand och människorna kring det. Även denna bok är inspirerad av verkliga händelser. När Veronica började sin research kändes det som om hon höll på att drunkna i allt material som fanns. Mycket information är ju bra, säger Veronica som har stor respekt för historia men det kan också göra det svårt med källkritiken. Som hon sa: Man vill ju göra rätt för sig. Veronicas böcker utgår från karaktärerna och kärlekshistorien driver handlingen. Boken är första delen i en serie, del två kommer nästa år. Jag gick direkt till bibblans hemsida och reserverade boken!

Veronica Almer och yours truly.

Sista författaren var Viktoria Larm med boken Den förklädda guden, del två av tre i serien Pestmasken. Boken beskrivs som en historisk spänningsroman och genom serien följer man familjen Seigel. Död, svek och oväntade allianser utlovas. Viktoria har en förmåga att minnas vad hon läst och sett så hon skriver ur minnet och kollar upp detaljer efteråt.

När jag lyssnar på alla författarna kan jag inte låta bli att tänka på kulturdebatten om ”sant” och ”äkta” som uppstått efter Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev. Men vad som är vad lämnar jag glatt över till dig, käre läsare. Den debatten hoppar jag över.

Vackra, underbara Stockholm

Ett roligt men svårt quiz samt lite camper van-snack med Christoffer Holst avslutade kvällen. Nöjda vandrade vi hemåt i den vackra Stockholmskvällen glatt planerande nya litterära äventyr.

Maria, april 2023

Mord, mystik och mysiga miljöer

30 april 2023

Paranormal Romance, en översikt

30 april 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.