Litterär besatthet. Ett samtal med Helena Dahlgren

I den mörka februarikvällen strosade jag genom Odenplans människomyller med siktet ställt på Stockholms Stadsbiblioteket. Det var ett samtal mellan författaren Helena Dahlgren och bibliotekarien Karin Cellton som lockade. Inbjudan lovade ”ett samtal om kärleken till läsning och de böcker som skapar oss”. Att både Helena och Karin älskar böcker och läsning var väldigt tydligt.

Stockholms stadsbibliotek invigdes 1928 och arkitekten Gunnar Asplund ritade en magisk miljö. Den stora rotundan med sina väggar täckta av böcker gör att min själ suckar lyckligt. Vi var många som slog oss ned i väntan på att samtalet skulle börja. Helena och Karin minglade runt och skapade en varm, lite förväntansfull stämning. På en liten scen fanns ett bord där några av Helenas många böcker fanns. Längst fram stod så klart henens senaste, Skarp.

 

Det visade sig att Helena och Karin har en lång gemensam historia det gjorde att samtalet blev intimt, vänligt och framför allt väldigt nördigt. Vi fick följa Helenas liv genom hennes läsande från tidig ålder fram till idag. Det var många författare som varit viktiga för henne men det framstod ganska snart att det fanns ett gemensamt drag. Helena vurmar för det mörka men också det käcka samt böcker fyllda av bokreferenser och läsande. Helena har en stark kärlek till det skrivna ordet och menar att man kan lära känna sig själv genom sitt läsande. Sylvia Plath, Christine Falkenland, Daphne du Maurier och Stephen King är bara några ur det myller av författare som givit inspiration till Helena.

Boken Skarp utgiven på Bokförlaget Forum är en metaberättelse om böcker och läsande fylld av blinkningar till andra författares verk för, som Helena säger, allt man skriver filtreras ju genom författarens tankar. Så det blir en metahistoria i sig själv. En författares filtrerade tankar filtreras genom en annan författares filter…

Och så där höll samtalet på. Ibland var det superkul och intressant, ibland nördade det i väg alldeles för djupt och jag tappade intresset. Men oavsett vad man tycker så visar alla författarsamtal på hur det skrivna ordet påverkar oss. Det kan vara positivt eller negativt, men påverkas – det gör vi.

Maria, februari 2023

 

Maggie O'Farrell, en spännande historieberättare

28 februari 2023

De som ger sig av. Ny bok av Inger Edelfeldt

28 februari 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.