Before we were us

Sedan jag börjat läsa romantik på svenska, lika länge har jag funderat på själva romantiken.  Den stora kärleken som drabbar oss människor och hur den framställs.
Min bana som romanceläsare påbörjades runt 2009 då jag upptäckte engelskspråkig romance. Och jag har slagits av hur, oftast amerikanska författare, verkligen vågar vara sentimentala. Det kan jag sakna i svensk romance. Alldeles nyss avslutade jag boken Before we were us av Denise Hunter och det var länge sedan jag fulgrät av lycka.

Bokens tag line är ”She can´t remember. He can´t forget” och är en underbar berättelse om minnesförlust och hopplös kärlek. Jonah Landry vill ta över sina föräldrars resort nu, medan de vill att han skaffar sig en utbildning först. Motvilligt går han med på det och under hans studietid anställs en manager för att driva den dagliga verksamheten.

Lauren Wentworth har fått ett erbjudande om en tjänst som manager på den framgångsrika eventfirman i Boston. Men ägaren vill att hon ska ha mer praktisk erfarenhet och tipsar om tjänsten på Landrys resort. Stadskvinnan tar sitt pick och pack och flyttar till landet för att driva den rustika resorten ett år. Långsamt blir Jonah och Lauren djupt förälskade i varandra men efter en olycka tappar Lauren fyra månader och minns bara att hon inte tyckte särskilt mycket om Jonah i början.

Med den här utgångspunkten har Hunter skrivit en lyriskt vacker kärlekshistoria om att få en andra chans. Genom att ändra hur Lauren förhåller sig till Jonah, både genom dialog och kroppshållning, dras vi med i Jonahs känslomässiga berg och dalbana. Författaren använder miljön, främst kring resorten, för att understryka det romantiska men också protagonisternas själsliga oro efter olyckan.

Något jag uppskattar är att vi läsare inte skrivs på näsan utan vi upplever berättelsen genom Jonah och Laurens ögon. Det finns ingen berättarröst som vill styra oss åt något håll. Det gör att berättelsen kryper nära.
Boken rubriceras som kristen romance men det är inte mer Gud i den här boken än vad som kan förekomma i icke religiös amerikansk romance. Att vissa i persongalleriet går regelbundet i kyrkan nämns lite i förbifarten men inte mer än så. Det som skulle kunna uppfattas som religiöst är temat om förlåtelse. Men även det är ett vanligt tema inom romance, så det stör mig inte, det heller.

Before we were us är en ljuvlig, välskriven romance om att behålla hoppet, att förlåta och om att våga öppna sin själ för kärleken igen.

Maria, oktober 2024

 

Betyg

5

Förlag

Thomas Nelson

Utgivningsår

2024

ISBN

1400349583

Författare

Denise Hunter