Juli enligt Julia

”Vad exakt är det som är svårt?”
Jag måste tänka efter innan jag kan svara.
”Han diskar min disk.”

Vi träffar återigen Julia och Petter samt alla de udda karaktärerna från förra boken, Julen enligt Julia.

Julia och Petter har varit tillsammans ett tag och ska fira semester tillsammans i Stockholm. De ser fram emot att njuta den sommarvackra stan tillsammans med Petters dotter Elsa. Men, livet är förunderligt och trots att Julia har starkt motstånd mot att bo enkelt med utedass, skruttiga våningssängar och plågas av mygg hamnar de på Gotland i Petters snygga chefs gäststuga. Med utedass.

Julia är en rätt arketypisk storstadstjej, neurotisk och slarvig. Petter är hennes raka motsats, en lite torr akademiker. Det är inte bara sin avhandling han har full koll på. Han vill ha ordning och reda runt omkring sig så han städar och hon är en slarver. Kristin Emilsson skriver fint om hur två så omaka personer löser de egentligen små problemen för att kunna leva tillsammans.

Mycket i boken handlar om feghet. Feghet att inte stå för sin kärlek, feghet att inte stå upp för det man tror på, feghet att kliva utanför sina invanda mönster och mycket är träffsäkert. Igenkänningen är stor. Det kunde ha varit en tung och dyster bok men eftersom det är en Feelgood (tack och lov) så får vi följa när personerna växer och tar ansvar för sina liv, särskilt Julia och Jonatan, samtidigt som jag fnissar glatt åt deras tokigheter.

Boken är en RomCom på speed. Ibland känner jag mig som en badboll hanterad av ett gäng ystra ungdomar när jag kastas mellan de olika historierna. Än är det rädslan för att komma ut hos Caroline, än är det Jonatans ytliga önskan om att bli tv-kändis. Alla har sina problem och bekymmer och vi får följa alla fyra par, vilket blir lite för mastigt för mig. Jag hade gärna sett en fördjupning av ett eller två av paren. För då alla inblandade är intressanta och älskvärda tycker jag de förtjänar mer tid och utrymme.

Boken är en välskriven, underhållande bok om vanliga människor med vanliga känslor. Det är nämligen inte bara i RomComs man kan lära sig om kärleken, som Julia säger i boken. Det gör du även när du läser Juli enligt Julia.

Maria,  juli 2022

Betyg

3

ISBN

9789177715627

Förlag

Printz

Utgivningsår

2023

Författare

Kristin Emilsson