Northern Deception

En thriller kan beskrivs som att författaren inte berättar om ett brott som begåtts före tiden för berättelsen utan brottet sker samtidigt som läsaren upplever handlingen. En thrillerförfattare gör allt i sin makt för att stegra läsarens förväntan. Om Northern Deception är en thriller eller inte är svårt att säga. Två viktiga ingredienser saknas i den cocktail som skapar en thriller, en dyster, mörk miljöbeskrivning och att morden beskrivs kallt och kliniskt.

Northern Deception börjar där del ett, Northern Escape slutar, det gör att det är svårt att läsa enstaka böcker. Serien Northern Rescue handlar om tre bröder som letar efter sin far som försvunnit i Alaska.

Veterinär Nathanial ”Nate” Hunter känner att han inte har något val när han hittar ett kuvert med koordinater bland pappans saker, han måste lämna sitt trygga liv och ge sig ut i bushen för att leta efter sin pappa.
Utredare Freya Ashby leder polisens efterforskningar efter William Hunter. När hon ser Nate ge sig av ut i vildmarken följer hon efter tillsammans med sin rescue K9 Xena. När Freya hittar Nate står han böjd över ett lik.

Båda protagonisterna har ett djup jag gillar. De har själsligt bagage av olika slag men de använder samma självskadebeteende, anonymt sex. Innan de var tvungna att samarbeta möttes de en gång av en tillfällighet på en sunkig bar och hade vild sex. När de under sökandet efter Will Hunter ramlar ner i en ravin och tvingas lita på varandra för att överleva ger deras tidigare möte en extra dimension. Tonya Burrows hanterar deras ömtålighet med känsla. Burrows är också bra på att använda den karga miljön för att skapa spänning, att understryka hur bräckligt livet är.

Tyvärr trycker författaren lite för hårt på gaspedalen. Det händer för mycket för att det ska kännas trovärdigt. Burrows vill att det ska vara så himla spännande att hon kastar in ryska specialsoldater, diamantgruvor, knarkkungar och en seriemördare. Alltså, detta utöver de umbäranden som Freya och Nate utsätts för. Northern Deception är trots det en läsvärd högoktanig utflykt i Alaskas vildmarker. Och jag är ofördelat förtjust i Xena, sökhunden. Där kan man snacka om hjälte!

Maria, september 2022

Betyg

3

ISBN

9798832414911

Förlag

Egen utgivning

Utgivningsår

2022

Författare

Tonya Burrows

Bokserie

Northern Rescue