The Naturalist

En traditionell Regency med rolig dialog, härliga karaktärer och vacker lantlig miljö i Jane Austens anda. Många snöpliga händelser gör att jag kommer på mig själv att fnissa högt.

Alice Hapgood, en kvinna med stort intresse för naturen men på 1800-talet får inte kvinnor studera så hon lär sig på egen hand bäst hon kan. Som dotter nummer två av fyra förväntas hon att vänta på sin tur att gifta sig och, med fördel, gifta sig rikt då familjen inte har det så gott ställt. Familjen har ingen förståelse för Alice törst efter kunskap så hon smyger ut tidigt varje morgon utklädd till en ung pojke. Det är endast några bland tjänstefolket som känner till hennes hemlighet. Om det kom ut skulle hon bli föremål för en skandal.
Joseph Tierney är naturforskare och har i uppdrag av Royal Society att katalogisera växter och djur på Lord Martons egendom i Somerset. Traktens mammor med ogifta döttrar ser Joseph som högvilt men han har inga tankar på att gifta sig. Det skulle betyda slutet på hans karriär som forskare.

På en av sina utflykter träffar Joseph en pojke med stor kunskap om naturen och trakten. Då Joseph behöver en assistent frågar han pojken som förtjust tackar ja. En varm vänskap växer fram genom de bådas kärlek till naturen. Men när det uppdagas att den unge assistenten är ingen mindre än Alice känner han sig tvingad att rädda hennes heder genom att erbjuda henne äktenskap. Det betyder att Joseph måste återvända till sitt familjegods och bli präst, något han tidigare tackat nej till till förmån för sin forskning. Skamsen och förödmjukad tackar Alice nej. Hon vill inte bli tvingad att gifta sig med någon och inte heller tvinga någon att gifta sig med henne. Särskilt inte mannen hon älskar.

The Naturalist är en underbar historisk utflykt till den grönskande engelska landsbygden där vi lär känna tre, fyra betitlade familjer och särskilt två unga människor som långsamt lär sig att ärlighet och respekt är de viktigaste grundbultarna för en relation. Historien innehåller även svärta, bland annat när Alice gräver sig djupare och djupare ner i sitt svek genom att inte vara ärlig mot Joseph. Eller när Joseph sätter sig på sina höga hästar och inte kan se Alice situation utan bara tar förgivet vad som är bäst.

Efter att ha läst allt av Georgette Heyer och Jane Austen är jag bekant med familjernas och samhällets reaktioner men det var intressant att se hur Christina Dudley hanterade situationen för att nå det lyckliga slutet. För utan lyckligt slut är det ju ingen romance!
The Naturalist är en sedesam romance – alltså vardagsrum i stället för sovrum. Helt i Jane Austens anda.

Maria, februari 2022

Betyg

4

ISBN

9780983072133

Förlag

BellaVita Press

Utgivningsår

2013

Författare

Christina Dudley