Carving for Miss Coventry

En historia om att stå fast vid den man är. Om kärlek som överbygger stränga sociala klassregler. En berättelse om två snälla människor i 1800-talets England.

Marianne Coventry har vid 20-års ålder fortfarande inte presenterats för societeten eftersom hennes äldre syster ännu inte är gift. Mariannes far är stenhård när de gäller de sociala spelreglerna, de ska följas till punkt och pricka. Så inga baler, teatrar eller andra nöjen för Marianne. Värst är det när familjen har fest hemma och hon inte får vara med. För att överleva och behålla sitt goda humör har hon inrutat hela sitt liv. Samma sak varje dag. Broderi, läsning, ridning osv.

Edward Steele, träsnidare extraordinär, försöker hålla sig och sin mor från ruinens brant men de illasinnade ryktena kring faderns död gör det svårt för honom att få jobb. När Mr. Coventry erbjuder honom några månaders jobb på sitt gods tackar han genast ja.

Både Marianne och Edward har sina problem att brottas med men mellan dem växer en varm vänskap där de båda hittar stöd och förståelse.

”You have continued to see me, Mr. Steele. The real Marianne Coventry. That is why you are worth more than a thousand gentlemen to me.”

Carving for Miss Coventry av Deborah M. Hathaway är första boken i en serie om något så ovanligt som arbetarklassen på 1800-talet. Historien byggs långsamt upp med rätt okomplicerade huvudpersoner, också det rätt ovanligt i Regency-böcker. Klasskillnaderna är beskrivna utan överdrifter åt något håll. Något som gav ett extra djup till historien var att Mariannes far från början var arbetarklass. Det förklarade hans rädsla för att trampa i det sociala klaveret. Författaren var också noga med att behålla allas karaktärer ända till sista punkten.

Serien Sons of Somerset är sedesam. Alltså, vardagsrum i stället för sovrum.

Maria, november 2021