Jewel of Atlantis

I Gena Showalters serie är Atlantis befolkat av ett myller demoner, vampyrer, drakar och alla mytiska folkslag man kan tänka sig. Gudarna sänkte Atlantis under havsytan när de märkte att de misslyckats skapa undersåtar som vördade och dyrkade dem. Atlantis finns som en parallellvärld till vår, dold långt ner i djuphavet.

Grayson James jobbar för Otherworld Bureau of Investigation. Han skickas för att leta efter en magisk juvel, Jewel of Dunamis, som kan förutspå krig och få folk att tala sanning.
När det visar sig att juvelen inte är en sten utan en levande kvinna blir det mer problematiskt för Grayson att hålla sig strikt till uppdraget: att föra juvelen till ytan eller förstöra den så att den inte faller i orätta händer.

Jewel är ett orakel de olika härskarna i Atlantis startar krig för att kunna äga. Den som äger henne känner till sina fienders förehavanden, vilket ger dem ett försprång i det eviga kriget om makten. Ingen, före Grayson, har behandlat Jewel som en person utan hon ses som en sak, en slav. Den enda gången hon släpps ut ur sitt fängelse är när hennes förmågor behövs och då är hon alltid vaktad och bunden.

Jewel of Atlantis är en rolig bok. Gena Showalter har talang för kvick dialog. Hela känslan i boken är upbeat och det något jag gillar hos författaren.
Jag kände med Grayson när det gick upp för honom hur illa Jewel behandlats. Jag gladdes åt att Jewel sett Grayson i sina visioner och att han fungerat som hennes ankare till verkligheten. Jag fnissade åt Jewels blandning av naivitet i handling och lössläppthet i tal. Grayson är däremot lite mer diffus. Hade därför gärna sett några kapitel till så jag fått lära känna Jewel och Grayson mer på djupet. Men jag ska definitivt läsa fler böcker i serien.

Maria, januari 2009

On the Hunt

En antologi kring jägare av olika slag skrivna av fyra tunga författare

Gena Showalter ger oss en inblick i en helt ny mörk värld. Shannon K Butcher fortsätter berätta om de hemliga krigare som försvarar oss människor i Sentinel Wars. Nightkeeperserien (Final Prophecy) får ytterligare ett tillägg flinkt skriven av Jessica Andersen. Den sista författaren är Deidre Knight med sin serie, Spartan´s.
Även om de flesta novellerna är fortsättningar på tidigare serier, funkar boken att läsa som ”stand-alone”. Men naturligtvis får man en djupare upplevelse om man känner till världarna sedan tidigare.

Ever Night av Gena Showalter
Det är en mörk värld Gena Showalter introducerar i den här novellen. När Rose fyller 18 år blir hon plötsligt förflyttad till en annan dimension där hon möter Vasili, en kall och hård krigare. Han binder henne till sig och varnar henne att nästa gång hon kommer måste hon kunna slåss. För Rose kommer att förflyttas till hans dimension varje födelsedag under hela hennes liv, vare sig hon vill det eller inte. När hennes 19-årsdag kommer och hon transporteras är hon väl förberedd.

Jag sögs in i historien direkt. Redan från början fastande jag för den mörka känslan i historien. Ganska olik andra historier av Gena Showalter jag läst, förutom första boken i Lords of the Underworld-serien, The Darkest Night.
Interaktionen mellan huvudpersonerna är lite trög i början men blir mer intressant ju längre man läser. En liten fundering är att Rose är så ung jämfört med Vasili. Det var vanligt i de tidiga 80-tals böckerna men mer ovanligt på 2000-talet.

The Collector av Shannon K Butcher
The Collector är min klara favorit men så är Shannon K Butcher en av mina favoritförfattare också.
I den här novellen återknyter vi bekantskap med världen kring Sentinels där varje krigare har sin tid utmätt då alla deras kvinnor har dött ut. En återkommande karaktär i tidigare böcker har varit Torr, en paralyserad krigare. I the Collector träffar vi Neal Etan som är på jakt efter en artefakt som kanske kan hjälpa Torr ur rullstolen. Ägaren till artefakten är en tillknäppt ung kvinna. Det visar sig att kvinnan är Neals själsfrände.
De som sedan tidigare gillar Sentinel War-serien kommer inte att bli besvikna. Trots att det är en novell får Shannon K Butcher med allt man vill ha, den är spännande, rolig och romantisk. De som inte stiftat bekantskap med serien tidigare kommer nog genast att kasta sig över serien.

Crystal Skull av Jessica Andersen
Natalie är arkeolog och verkar ha hittat sitt livs fynd i Sydamerikas djungler. Men det är något i ruinen som får håren att resa sig på henne. Hon söker vidare och hittar av en slump en kristallskalle och hon misstänker genast att den är knuten till den uråldriga Mayaprofetian om världens undergång 21 dec 2012. Vad hon inte vet är att hennes ex-pojkvän, JT, har ögonen på henne. När olyckan är framme finns JT till undsättning. Tillsammans slåss de mot bevingade demoner och annat otyg.
Jag har inte läst så många noveller där karaktärerna har träffats/haft ihop det tidigare så bara det gjorde den här novellen lite annorlunda. Båda är starka och vet vad de vill. Jag tyckte också att novellen var lite ljusare än de tidigare böcker i Nightkeeper-serien jag läst. Lite mer Indiana Jones/Tomb Raider-känsla vilket lyfte historien.

Red Angel av Deidre Knight
Demonjägaren Jamie Angel är en bad boy och kvinnotjusare av stora mått. Det enda han håller heligt är hans kall att döda demoner. När han träffar Sunny, som är vän med hans brors flickvän, inser han att något inte stämmer med henne. Hon är inte helt mänsklig men han kan inte sätta fingret på vad hon är.
Sunny har hört allt hon behöver veta om Jamie Angel och hon förhåller sig kall inför hans intresse. Dessutom har hon ett uppdrag hon inte kan avvika ifrån.
Det är en söt historia med många annorlunda vändningar. Bara att den utspelar sig i amerikanska södern och han är vit och hon är svart gör novellen mer spännande. Novellen är helt klart läsvärd fast i mina ögon är det ändå den svagaste av de fyra novellerna.

Maria, juni 2011

The Darkest Pleasure

Reyes är besatt av demonen Smärta. Hans demon driver honom att skada sig själv för att kunna känna njutning. Sedan han mötte Danika Ford i The Darkest Kiss har Reyes inte behövt skada sig lika mycket. Han lider konstant av att inte kunna vara nära Danika.
Det är många som vill ha tag på Danika. Alla med sina egna agendor men Danika har lyckats hålla sig undan alla. Men det är en Lord som vägrar lämna hennes tankar. Reyes.
När Reyes får reda på att DAnika är tillfångatagen bestämmer han sig för att frita henne.

Del tre i Gena Showalters serie om the Lords of the Underworld är en av mina favoriter. Reyes är en plågad hjälte med ett stort hjärta och en skarp hjärna. I the Darkest Pleasure utvecklar Gena Showalter den värld Lorderna lever i och nya bad guys gör sitt intåg. Historien blir mer komplicerad och det är nog en fördel om man är intresserad av grekisk mytologi.
I början hade jag jättesvårt för Danika, det hängde kvar sen boken innan. Jag försökte verkligen ha ett öppet sinne. Ja, hon är bara mänsklig, Ja, hon har slängts in i en värld hon inte rår på. Men varför är hon så avig mot Reyes så länge trots att han verkligen visar sitt bästa jag?! För mig är det tur att författaren har gett Reyes öppna ögon. Han är helt på det klara med att Danika troligtvis kommer att förråda honom till Jägarna men väljer ändå att lita på henne.

Då Reyes behöver smärta för att känna njutning kan ni ju förstå att sexscenerna är ganska våldsamma. Men när Danika väl valt Reyes så är hon fullt kapabel att hjälpa honom till njutning och författaren lyckas hålla våldet inom rimliga gränser.
Det är också en väldigt intressant vändning när man får reda på varför det finns ett dödshot mot Danika.

Maria, november 2010

Svenska Harlequin har gett ut boken på svenska under namnet Den mörkaste känslan.