Dane’s Mark

2009 köpte jag min första bok i Lora Leighs serie the Breeds, Tempting the Beast. Nu har jag precis läst senaste bok i serien, Dane’s Mark som kom ut 6 februari. Jag har inte läst alla 33 böcker (!) där emellan men några stycken har det blivit, då det är en spännande SF-värld Lora Leigh byggt upp. Oetiska forskare och genetiker har blandat mänskligt DNA med rovdjurens och försökt skapa den ultimata soldaten genom fruktansvärda experiment. Men det var något forskarna missade, deras skapelser har en mänsklig själ och känner egenvärde.

Tidigt i serien introducerades vi till familjen Vanderale. En stenrik familjekoncern med starka band till the Breeds. En framträdande och väldigt mystisk person är Dane Vanderale. En trickster, hal som en ål. Vi är många som har väntat på att han ska få en egen bok, och i år kom den.
Katy har varit förälskad i Dane så länge hon kan minnas. När han abrupt lämnade henne för 10 år sedan fick hon kämpa för att bli hel igen. Genom sitt jobb träffar hon Dane igen och nu kan inte heller han hålla tillbaka sina känslor.

Tyvärr är handlingen lite för tunn, karaktärerna var ganska platta och historien om the Breeds blev ännu mer komplicerad när nya hierarkiska nivåer introduceras. Det är också rätt mycket politik och techno-babbel som lägger sig som en ridå framför kärlekshistorien. Men har man läst några böcker i serien tidigare så vet man vad man får. Det är intensiva sexscener, konspirationsteorier och drömmen om tillhörighet, en familj. Det är inte den sämsta boken i serien men inte heller den bästa.

Något som fascinerar mig är dessa giganter som finns inom romancegenren. Till exempel har Nora Roberts, Lora Leigh, J R Ward, Nalini Singh, Sherrilyn Kenyon, Christine Feehan, Sandra Brown, Robyn Carr och Dale Mayer hittat en formel som går hem hos läsarna och sedan sprutar de ur sig böcker på ungefär samma kvalitetsnivå. Det är som att köpa smågodis, de ger en njutning för stunden. Man minns att det är gott men kanske inte exakt vilken av alla godisbitarna som var godast.

Maria, februari 2024