Bloodfever

Del två av Monings Fever-serie är minst lika spännande som den första delen. De ondas ledare, The Lord Master, har släppt in mängder av Fae i vår värld. MacKayla har fullt upp för att hålla sig vid liv. Hon är jagad av flygande djävlar och något som ser ut som döden själv förföljer henne. Dessutom försöker hon dra nytta av både Jericho Barrons och Fae-prinsen V’lanes krafter för att klara sig, vilket inte är det lättaste. De är nämligen rivaler om henne och verkar ha något mörkt förflutet gemensamt. Det har också dykt upp en ny spelare på planen, Rowena, en gammal dam som visar sig vara ledaren för en uråldrig sammanslutning av kvinnor som ser Fae, så kallade ”sidhe-seers”.

Boken slutar i en cliff hanger. MacKayla är på väg för att träffa Christian, en snygg skotte som känt hennes syster, då hon råkar på svartmagiboken som alla är ute efter, mitt i Dublins festdistrikt. Hon drabbas av outhärdlig värk och faller hulkande ned i rännstenen. Trots smärtan lyckas hon lyfta huvudet och får se…
En spännande, sexig, actionfylld och även lite otäck historia som jag varmt kan rekommendera! Om Moning ändå bara kunde sluta med sina (omedvetet?) rasistiska kommentarer om folks ursprung så skulle den absolut vara värd högsta betyget.

Elisabeth, juli 2010

Claiming Her

2. När krigaren Aodh Mac Con kommer hem leder han sina män i ett slag för att återta det slott han anser är hans födslorätt. Men slottet styrs av Dam Katarina, en kvinna med en vilja av stål.
Aodh är en fullblodsirländare med styrka i kropp och själ, mystiska tatueringar och lysande ledaregenskaper. Han intar Katarinas slott med list men inser snart att hon, bara hon, tänder den eld i honom som i så många år varit död.
Jag ska börja med att skriva att boken är rätt välskriven. Ordval, repliker och den lilla handling som finns är helt ok. Men det är något som saknas för att det ska bli en fyllig och spännande bok.

  • Historiebeskrivningen är svag. Även om det står datum får jag ingen känsla av tiden. Jag saknar det där mustiga, fylliga, illaluktande som ger historien en riktig känsla.
  • Personbeskrivningarna är för ljumma och stereotypa. Hon smart och snygg. Han slug och snygg.
  • Spänningsmomentet, när den engelska kronan skickar soldater för att återta slottet, är helt ointressant och sker liksom i förbifarten.

Men om du inte är så noga med det runtomkring så är det en lite smålustig historia. Du får många, i den här genren självklara scener (Aodh slänger upp Katarina på axeln och bär henne till sovrummet, boken innehåller en hel del sex av det dominanta slaget) och några trevliga bifigurer som säkert kommer få sina egna böcker i serien Renegades and Outlaws där Claming Her är del 1.

Maria, oktober 2016

Darkfever

MacKayla är en snygg, 22-årig blondin från en amerikansk landsortshåla, som mest är intresserad av shopping, fester och snygga killar. Åtminstone tills hennes syster, som studerar i Dublin, blir brutalt mördad. Polisen har inga ledtrådar och lägger ned fallet. MacKayla vill hämnas sin syster och åker till Dublin. Väl där upptäcker hon att den keltiska mytologin är sann, det finns ”Fae” (de här varelserna är så långt ifrån en liten skir ”älva” man kan tänka sig) och hon kan se igenom den illusion de projicerar för att lura människorna. MacKayla visar sig också ha förmågan att känna när hon kommer i närheten av Fae-världens reliker. Alla är på jakt efter en urgammal svartmagibok och hon är den enda som kan känna var den är.

Jericho Barrons är den mörke, hemlighetsfulle mannen som lär upp henne och räddar hennes liv. Är han pålitlig eller utnyttjar han henne bara för att få tag i boken? V´lane, en otroligt sexig prins från Fae-världen, försöker också använda sig av MacKayla för att få tag i den. Med i leken är också hennes systers före detta pojkvän ”The Lord Master”, de ondas ledare. MacKayla förändras snabbt från att vara en rosa glamour-flicka till en fighter som klär sig i svart för att Fae-blod inte ska synas så tydligt på kläderna.

Boken är spännande och drivet skriven. Man trivs i den mörka, regniga Dublin-natten och känner trygghet i Barrons bokaffär där MacKayla söker skydd. Det enda jag har emot boken är att den är lite (omedvetet?) rasistisk. Moning intresserar sig på ett väldigt amerikanskt sätt för allas härkomst, en av skurkarnas beskriver hon så här: ”…it was an unspoken-of Saudi ancestor that had bequethed something fierce, dark and ruthless to the O’Bannion line.” Men kan man ha överseende med sådant är den som sagt väldigt spännande!

Elisabeth maj 2010

Faefever

De onda Fae har plötsligt börjat jobba som underhållsarbetare, sopar gator och reparerar lyktstolpar i Dublin. MacKayla undrar varför, men har andra, mer pressande saker att bekymra sig över. Hon blir överfallen av ett gäng kvinnor på uppdrag av Rowena, ledaren för den urgamla organisationen av sidhe-seers. Av misstag dödar hon en av kvinnorna. Christian McKeltar, som hon var på väg till en dejt med i slutet av förra boken, visar sig vara en druid som är utskickad för att spionera på Jericho Barrons.
Barrons har en ond Fae-relik i sitt arbetsrum som kallas ”silvers”. Det ser ut som en spegel, men är egentligen en port mellan världar. MacKayla får se honom komma ut ur den med ett blodigt lik i famnen. Går han egentligen att lita på? Barrons och MacKayla är annars ute på nätterna och letar efter svartmagiboken som allt kretsar kring, men plötsligt börjar boken jaga dem. Samtidigt närmar sig Halloween och väggarna mellan vår värld och Fae blir allt tunnare. Ovädersmolnen drar ihop sig över Dublin och det blir mörkare och mörkare.

Boken är jättespännande och man följer andlöst MacKaylas ansträngningar för att hålla sig vid liv. Finns det någon i Dublin man egentligen kan lita på? Även denna bok slutar i en cliff hanger, som jag inte ska avslöja. Oj, oj, hur ska Moning ta sig ur detta i nästa bok?

Elisabeth, juli 2010

Haunting Beauty

Erin Quinn är en helt ny bekantskap för mig, en mycket trevlig bekantskap måste tilläggas. Haunting Beauty är första delen i en serie Erin Quinn kallar Mists of Ireland och är en blandning av tidsresor, övernaturligheter och stor romantik.

Danni är föräldralös, hennes mor övergav henne när hon var liten. En dag lämnades Danni som vanligt i skolan men hon blev aldrig hämtad. Danni har alltid haft övernaturliga förmågor, bland annat ser hon spöken och hon är övertygad om att hennes förmågor är största orsaken till att hon blev lämnad. När hon sattes i fosterhem förträngde hon sina förmågor och har inte haft några visioner på många år. Därför blir hon överraskad när hon plötsligt får visioner av en man och med honom kommer en stark känsla av fara. I en vision följer hon mannen till händelsernas centrum. Det visar sig att det är på hennes barndoms Irland.
Ännu mer förvånad och vaksam blir Danni när samme man ringer på hennes dörr och vill att hon följer med till Irland. Sean berättar en mystisk mordhistoria som känns väldigt bekant för Danni. Det blir inte enklare för Danni av att hon blir oerhört attraherad av Sean och får en känsla av att ha träffat honom tidigare.

Haunting Beauty är en underbar historia. Den börjar långsamt och nästan lite eftertänksamt. Man sugs in i historien och jag hade supersvårt att lägga boken ifrån mig. Mordgåtan förblir mystisk ända till slutet, man kan verkligen inte gissa hur det ska gå. Tidsresorna vävs naturligt in i historien.
Sean är en person som får ens hjärta att blöda. Han är den sårade hjälten man inte kan undgå att älska. Både person- och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Har man inte varit sugen på att åka till Irland tidigare blir man det efter att ha läst Erin Quinns Haunting Beauty.

Maria, april 2011

Haunting Desire

Är deras kärlek ett budskap om fred eller ödeläggelse

I en attack förflyttas Shealy O’Leary till en annan dimension. Hon separeras från sin far och måste lära sig överleva på egen hand.
Tiarnan har levt i en osannolik värld i många år, eller han gissar att det är många år eftersom han har sett sin bror växa upp. Tiden beter sig inte som vanligt. Det är en salig blandning av människor som av olika anledningar har hamnat på samma plats och försöker nu överleva i denna föränderliga värld där monster är en verklighet och inget är som man tror.

När Shealy och Tiarnan möts äär det början på en serie händelser. Det blir livsviktigt att upptäcka vad det är som jagar dem och vad som håller dem fängslade i mardrömmen. Tillsammans med ett gäng krigare från olika tidsåldrar börjar de söka efter Shealys far, som har en viktigare roll i dramat än Shealy någonsin trott.

Man kan säga så många superlativer om den här tredje boken i Erin Quinns fantastiska serie. Hjälten Tiarnan är full av konflikter men samtidigt beskyddande och känslig. Shealy är modig och intelligent. Hon är beredd att göra svåra val för att rädda de hon älskar. Kemin mellan huvudpersonerna är påtaglig. Båda söker sanning, försoning och en framtid de inte tror de förtjänar. Handlingen är en läcker blandning av intriger och spänning som gör boken till en riktig bladvändare.

Boken följer direkt på de tidigare så serien, Mists of Ireland, behöver läsas i ordning.

Haunting Desire är ännu en fullträff, det är action från början och det slackar inte många gånger under historiens gång. Erin Quinn har byggt upp en trovärdig värld med magi och monster men även med tredimensionella människor man bryr sig om. Särskilt Shealy och Tiarnan men även andra bifigurer har viktiga roller.

När jag i en intervju med Erin Quinn frågade henne om hon någonsin varit på Irland eftersom hon skrev så berättande och nära om ön. Det har hon inte och i denna bok bevisar hon att man inte behöver ha förstahandskunskaper om ett ställe för att göra det levande. Man behöver bara en livlig fantasi och en vass penna.

Maria, januari 2012

Haunting Warrior

Rory McGraths far försvann under mystiska omständigheter när han löst gåtan med den urårdriga magiboken Book of Fennore. Den natten förvandlas Rory från en oskyldig pojke till en cynisk och problematisk man. Han avsäger sig bekantskapen med familjen på Irland med allt vad det innebär av magi och traditioner.

Redan som ung drömde Rory McGrath om en eterisk skönhet som försöker locka honom tillbaka till Irland. Efter många besök hos olika terapeuter försvann drömmen. Nu, flera år senare, återkommer drömmen med förnyad kraft och Rory känner sig tvungen att åka tillbaka till Irland. Han tar sig till grottan där han såg sin far försvinna. Och slungas bakåt i tiden in i kroppen på en man förlovad med just den kvinna han drömt om så länge. En kvinna som är hans undergång, hans räddning, hans öde.
Den natten när Rorys far försvann var det hans syster Dani (från Haunting Beauty) som genom magi lyckas hålla honom kvar. Men något saknas, något vitalt i Rory har försvunnit för alltid.

Efter långa strider mot hotande klaner har Saraid varit tvungen att leda sitt folk mot frihet. Saraid har magiska förmågor och har länge sett en ovanlig man i sina syner. En man som kommer henne och hennes folk till hjälp.

Jag är helt såld på Erin Qiunns sätt att skriva. Det är spännande, sorgligt och vackert. Hennes karaktärer är så mångfacetterade och verkliga. Särskilt hjälten i den här boken är både komplicerad och väldigt enkel.
Att bli slungad från dagens Irland till 1200-talet känns helt naturligt. Miljöerna är trovärdiga och mötet mellan Rory och Saraid känns helt rätt. Det är rått, blodigt och alldeles underbart romantiskt.

Maria, september 2011

The Neglected Garden

Gilly Townsend, en hoppfullt optimistisk trädgårdsarkitekt träffar Marc Fletcher, en hemlighetsfull byggherre extraordinär. Kan restaureringen av en gammal muromgärdad trädgård gräva fram mer än de kan hantera?

Att vara företagare på Irland under finanskrisen 2010 är inte lätt. Fler företag än Gilly landskapsarkitektfirma har likviditetsproblem. För att spara pengar har Gilly bott hos sin syster Vanessa men nu ska Vanessa gifta sig och hintar om att Gilly måste flytta. Därför låter jobbet att restaurera en bortglömd trädgård på en lantgård utanför Dublin som en räddare i nöden och Gilly tackar snabbt ja.
Från början verkar allt perfekt. Marc, ägaren till lantgården jobbar mycket och är nästan aldrig hemma utan allt sköts av en förman. Huset sköts av en nanny som även är ansvarig för Marcs 4-åriga son. I mixen finns även en tystlåten säkerhetsvakt.

Jag var nog inte helt rätt målgrupp för den här boken. Jag tyckte den var rätt tråkig. Persongalleriet var stereotypt och mysterievinkeln rätt obegriplig. Att inte gilla huvudpersonen särskilt mycket gör läsningen knepig. Gilly var i mina ögon mest gnällig och omogen. Visst, hon gör en personlig resa och växer upp men inte tillräckligt för att jag skulle gilla henne så mycket bättre. Marc kändes lite mer personlig men i början fick jag lite Mr Grey-vibbar (han från 50 nyanser av grått) då han var så full av sig själv. Nu var Marc inte alls lagd åt det hållet utan tvärt om omtänksam och vänlig under sitt taggiga affärsmannayttre.
Det jag gillade mest var Gillys jobb med trädgården men för att uppskatta det behöver man kanske vara lite trädgårdsintresserad. Samt hennes interaktioner med den unge assistenten Dean. Men det var inte tillräckligt för att höja betyget från en 2:a.

Maria, september 2021