Beyond the Highland Mist

Första boken i Karen Marie Monings Highlanderserie ger en inblick i älvornas värld och hur de påverkar vår. Ordet ”älva” ger egentligen fel bild av de varelser som spelar en stor roll i handlingen av Highlanderböckerna.

Tuatha Dé Danann är en ras som finns i den irländska mytologin och har ingenting med små, flygande älvor att göra. De är magiska, starka och mycket egensinniga personer som lever i en parallell värld till vår. Gränsen mellan världarna skyddas av druider.
Beoynd the Highland Mist börjar 1513 när vi får träffa Sidheach James Lyon Douglas kallad Hawk av sina vänner och hans sökande efter en kvinna att dela sitt liv med.
Hawk har en ganska svart historia bakom sig och tro därför inte att någon kan älska honom. Han har blivit utnyttjad av sin kung som hållit hans klan under dödshot och tvingat Hawk att göra mycket mot sin vilja och sin heder.

Tuatha Dé Danann använder Hawk och hans stolthet för att roa sig. De söker genom tiden för att hitta en kvinna som inte kommer att spela efter hans regler.
De hittar Adrienne de Simone i våra dagars Seattle. En kvinna som haft problem med män som använt och kuvat henne till Adrienne inte vill ha nått alls med män att göra.
Adrienne blir dumpad på 1500-talet och vi får följa hennes kamp att acceptera sin nya omgivning och Hawk.

Det är intressant att läsa om livet på ett slott på 1500-talet, det märks att Karen Marie Moning är historieintresserad. Man är verkligen på plats och upplever genom Adriennes ögon en värld så främmande för oss. Adrienne blir skjuten med en förgiftad pil och under sin konvalescens blir hon närmare bekant med Hawks mamma, Lydia, och genom Lydia får Adrienne en helt annan bild av Hawk. En man som älskar sina systrar och sin klan.
Att läsa om Hawks frustration när Adrienne inte faller direkt för honom är kul. Man hejar på henne att stå emot hans förförelse samtidigt som man blir arg på henne för att hon använder en smed för att öka Hawks svartsjuka. Man blir förtvivlad när Tuatha Dé Danann lägger sig i och slungar tillbaka Adrienne till modern tid. Men, förtvivla inte, naturligtvis hittar Hawk ett sätt att få tillbaka sin älskade Adrienne.

Maria, januari 2009

Bloodfever

Del två av Monings Fever-serie är minst lika spännande som den första delen. De ondas ledare, The Lord Master, har släppt in mängder av Fae i vår värld. MacKayla har fullt upp för att hålla sig vid liv. Hon är jagad av flygande djävlar och något som ser ut som döden själv förföljer henne. Dessutom försöker hon dra nytta av både Jericho Barrons och Fae-prinsen V’lanes krafter för att klara sig, vilket inte är det lättaste. De är nämligen rivaler om henne och verkar ha något mörkt förflutet gemensamt. Det har också dykt upp en ny spelare på planen, Rowena, en gammal dam som visar sig vara ledaren för en uråldrig sammanslutning av kvinnor som ser Fae, så kallade ”sidhe-seers”.

Boken slutar i en cliff hanger. MacKayla är på väg för att träffa Christian, en snygg skotte som känt hennes syster, då hon råkar på svartmagiboken som alla är ute efter, mitt i Dublins festdistrikt. Hon drabbas av outhärdlig värk och faller hulkande ned i rännstenen. Trots smärtan lyckas hon lyfta huvudet och får se…
En spännande, sexig, actionfylld och även lite otäck historia som jag varmt kan rekommendera! Om Moning ändå bara kunde sluta med sina (omedvetet?) rasistiska kommentarer om folks ursprung så skulle den absolut vara värd högsta betyget.

Elisabeth, juli 2010

Darkfever

MacKayla är en snygg, 22-årig blondin från en amerikansk landsortshåla, som mest är intresserad av shopping, fester och snygga killar. Åtminstone tills hennes syster, som studerar i Dublin, blir brutalt mördad. Polisen har inga ledtrådar och lägger ned fallet. MacKayla vill hämnas sin syster och åker till Dublin. Väl där upptäcker hon att den keltiska mytologin är sann, det finns ”Fae” (de här varelserna är så långt ifrån en liten skir ”älva” man kan tänka sig) och hon kan se igenom den illusion de projicerar för att lura människorna. MacKayla visar sig också ha förmågan att känna när hon kommer i närheten av Fae-världens reliker. Alla är på jakt efter en urgammal svartmagibok och hon är den enda som kan känna var den är.

Jericho Barrons är den mörke, hemlighetsfulle mannen som lär upp henne och räddar hennes liv. Är han pålitlig eller utnyttjar han henne bara för att få tag i boken? V´lane, en otroligt sexig prins från Fae-världen, försöker också använda sig av MacKayla för att få tag i den. Med i leken är också hennes systers före detta pojkvän ”The Lord Master”, de ondas ledare. MacKayla förändras snabbt från att vara en rosa glamour-flicka till en fighter som klär sig i svart för att Fae-blod inte ska synas så tydligt på kläderna.

Boken är spännande och drivet skriven. Man trivs i den mörka, regniga Dublin-natten och känner trygghet i Barrons bokaffär där MacKayla söker skydd. Det enda jag har emot boken är att den är lite (omedvetet?) rasistisk. Moning intresserar sig på ett väldigt amerikanskt sätt för allas härkomst, en av skurkarnas beskriver hon så här: ”…it was an unspoken-of Saudi ancestor that had bequethed something fierce, dark and ruthless to the O’Bannion line.” Men kan man ha överseende med sådant är den som sagt väldigt spännande!

Elisabeth maj 2010

Faefever

De onda Fae har plötsligt börjat jobba som underhållsarbetare, sopar gator och reparerar lyktstolpar i Dublin. MacKayla undrar varför, men har andra, mer pressande saker att bekymra sig över. Hon blir överfallen av ett gäng kvinnor på uppdrag av Rowena, ledaren för den urgamla organisationen av sidhe-seers. Av misstag dödar hon en av kvinnorna. Christian McKeltar, som hon var på väg till en dejt med i slutet av förra boken, visar sig vara en druid som är utskickad för att spionera på Jericho Barrons.
Barrons har en ond Fae-relik i sitt arbetsrum som kallas ”silvers”. Det ser ut som en spegel, men är egentligen en port mellan världar. MacKayla får se honom komma ut ur den med ett blodigt lik i famnen. Går han egentligen att lita på? Barrons och MacKayla är annars ute på nätterna och letar efter svartmagiboken som allt kretsar kring, men plötsligt börjar boken jaga dem. Samtidigt närmar sig Halloween och väggarna mellan vår värld och Fae blir allt tunnare. Ovädersmolnen drar ihop sig över Dublin och det blir mörkare och mörkare.

Boken är jättespännande och man följer andlöst MacKaylas ansträngningar för att hålla sig vid liv. Finns det någon i Dublin man egentligen kan lita på? Även denna bok slutar i en cliff hanger, som jag inte ska avslöja. Oj, oj, hur ska Moning ta sig ur detta i nästa bok?

Elisabeth, juli 2010

Kiss of the Highlander

Gwen Cassidy är trött på sitt inrutade liv och har åkt på en spontanresa till Skottland. Hon trillar ned i ett djupt hål och landar grensle över en halvnaken, superhet man.

Drustan McKeltar har legat i en magisk koma men väcks nu av att en varm kvinna sitter på honom. När han försöker förklara att han är en druid från 1500-talet tror Gwen att han är sinnesförvirrad men bestämmer sig för att hjälpa honom tillbaka till sitt slott. Eller där hans slott en gång stod.
Genom Drustans magi slungas de tillbaka till hans tidsålder och nästa del av deras relation börjar.

Kiss of the Highlander är en härlig historia. En av Karen Marie Monings styrkor är att hon blandar fakta med fiktion så det känns trovärdigt. Även tidsresor. Jag gillar all information kring livet på 1500-talet och jag gillar att Gwen får vara stark, smart och modig, Drustan högmodig med ett varmt hjärta och en vilja att lära sig se världen på ett annat sätt.

Boken är het och sexig, tro inget annat! Men författaren låter kärleksrelationen stå i centrum. Hur de på var sitt håll letar efter olika saker men hittar svaret hos varandra. Intrigen vindlar och vänder och är så spännande att det är svårt att sluta läsa. Bara ett kapitel till! Ett till…

Kiss of the Highlander är del fyra i KMM:s serie Highlander. De vinner en smula på att läsas i rätt ordning men det är inga som helst problem att läsa ur ordning. Och gör det. Läs den. Nu. Eller lyssna på Phil Gigantes fenomenala inläsning.

Maria mars 2010

Spell of the Highlander

Jag hade aldrig läst någon romance innan jag på en flygplats hittade Spell of the Highlander. Eftersom jag reste ensam och är ganska flygrädd ville jag ha något lättläst som jag kunde koncentrera mig på. Omslagsbilden med en snygg karl som håller om en naken tjej liggandes på en kilt bådade gott. När jag sedan började läsa var jag fast från första kapitlet.

Jessi St. James är en arkeologistudent som även hjälper sin lärare som assistent. Hon jobbar hårt för att klara sin examen och för att få börja jobba med sin dröm som arkeolog. Hennes specialområde är allt keltiskt och skotskt. Så när hon, för att hjälpa sin lärare, tar emot ett stort paket och upptäcker en keltisk spegel får hon gåshud av lycka. Dock är det fler som söker efter spegeln som är en av fem mörka artefakter som ger sin ägare magiska krafter.

När Cian McKeltar kommer in i historien blir boken ännu roligare. Han härstammar från en gammal Druidsläkt och har av olika anledningar blivit tillfångatagen i en spegel och blir nu räddad av Jessi. Cian föddes på 500-talet i Skottland och beter sig därefter. Styv i korken som få och van att få som han vill men Jessi låter sig inte sättas på trots att hon är oerhört dragen till Cian.

”…it was the same towering, gorgeous, muscle-ripped man from her Friday-night fantasy, his long dark hair a tangle of dozens of braids bound with gold, silver and copper beads, falling halfway down his back. His bare, oh-so-beautiful, velvet-skinned back.”

Det är en underbar blandning av stort (deras flykt undan spegelns forne ägare) och smått (deras växande förståelse och intresse för varandra). Dessutom är det en vacker skildring av Skottland.
Och trots att man vet att historien kommer att sluta lyckligt känner jag för personerna. Jag våndas och gläds med Jessi och Cian. När de till slut vågar erkänna sina känslor och sina lustar för varandra blir man varm i hjärtat.

Det var inte helt lätt att sitta på ett plan och läsa vissa av de ganska heta scenerna utan blossande kinder. Men flygrädslan, den försvann.
Jag köpte historien rakt av trots att det är sexiga Highlanders, druider, tidsresor och älvor med i bilden. När jag sedan upptäckte att The Spell of the Highlander är en del i en serie kunde ingen vara lyckligare.

Maria, januari 2009