Beyond the Highland Mist

Första boken i Karen Marie Monings Highlanderserie ger en inblick i älvornas värld och hur de påverkar vår. Ordet ”älva” ger egentligen fel bild av de varelser som spelar en stor roll i handlingen av Highlanderböckerna.

Tuatha Dé Danann är en ras som finns i den irländska mytologin och har ingenting med små, flygande älvor att göra. De är magiska, starka och mycket egensinniga personer som lever i en parallell värld till vår. Gränsen mellan världarna skyddas av druider.
Beoynd the Highland Mist börjar 1513 när vi får träffa Sidheach James Lyon Douglas kallad Hawk av sina vänner och hans sökande efter en kvinna att dela sitt liv med.
Hawk har en ganska svart historia bakom sig och tro därför inte att någon kan älska honom. Han har blivit utnyttjad av sin kung som hållit hans klan under dödshot och tvingat Hawk att göra mycket mot sin vilja och sin heder.

Tuatha Dé Danann använder Hawk och hans stolthet för att roa sig. De söker genom tiden för att hitta en kvinna som inte kommer att spela efter hans regler.
De hittar Adrienne de Simone i våra dagars Seattle. En kvinna som haft problem med män som använt och kuvat henne till Adrienne inte vill ha nått alls med män att göra.
Adrienne blir dumpad på 1500-talet och vi får följa hennes kamp att acceptera sin nya omgivning och Hawk.

Det är intressant att läsa om livet på ett slott på 1500-talet, det märks att Karen Marie Moning är historieintresserad. Man är verkligen på plats och upplever genom Adriennes ögon en värld så främmande för oss. Adrienne blir skjuten med en förgiftad pil och under sin konvalescens blir hon närmare bekant med Hawks mamma, Lydia, och genom Lydia får Adrienne en helt annan bild av Hawk. En man som älskar sina systrar och sin klan.
Att läsa om Hawks frustration när Adrienne inte faller direkt för honom är kul. Man hejar på henne att stå emot hans förförelse samtidigt som man blir arg på henne för att hon använder en smed för att öka Hawks svartsjuka. Man blir förtvivlad när Tuatha Dé Danann lägger sig i och slungar tillbaka Adrienne till modern tid. Men, förtvivla inte, naturligtvis hittar Hawk ett sätt att få tillbaka sin älskade Adrienne.

Maria, januari 2009

Betyg

5

Författare

Karen Marie Moning

Bokserie

Highlander