En svårfångad dröm

”Varför måste allting vara så komplicerat?” suckade Filippa. ”Han hade inte varit tvungen att ge sig av, inte än.”
”William gör det han tror han måste”, sa Madde

Att flytta till landet eller till en mindre stad är en dröm för många. Att dessutom starta ett eget företag baserat på sina drömmar kan kännas ouppnåeligt. Men det är precis vad Filippa gör i Sofia Yméns En svårfångad dröm.

Handlingen kretsar kring Filippa, en thirty-something som inte riktigt hittat riktningen i sitt liv. Hennes stora intresse är hästar så när Filippas barndomskamrat Madeleine Fors (Ett oväntat arv) kontaktar henne med chansen att bli delägare i en hästgård är impulsiva Filippa inte sen att nappa. Filippa har en härligt bullrande familj runt sig som stöttar henne. Så när hon kommer till Fors gård och ser trädgårdsmästarbostaden inser hon att där, just där, vill hon bo hjälper de henne med renoveringen.

Den andra huvudpersonen är William, också han thirty-something. Hans liv har kretsat kring hästar sedan barnsben och nu är han tävlingsryttare på internationell nivå. Hans familj stöttar honom genom att köpa in bra hästar men i övrigt känner sig William som en ensam satellit i föräldrarnas universum. Tävlingsresultaten har blivit sämre därför skickar föräldrarna hem William och hästen Eldorado för att tänka över framtiden. Eldorado stallas in på Fors gård.

Det finns en historisk delberättelse också, om Filippas gammelmormor. Visst är det lite gulligt att läsa den gamla dagboken tillsammans med kvinnorna som driver Fors gård men jag tyckte de bitarna kändes lite som utfyllnad, för mig tillförde de ingenting.

Boken drivs av karaktärerna Filippa och William och deras växande attraktion men en lika viktig drivkraft är deras personliga utveckling. Genom skiftande perspektiv lär vi känna huvudpersonerna och deras innersta tankar. Deras ömtåliga längtan till varandra. Hästar, miljön på och runt gården samt en katt understöder karaktärernas känslor. Författaren skriver inspirerat om koncentrerad träning blandat med avslappnade uteritter som ger möjlighet till eftertanke. Jag riktigt känner doften av stall och minns min egen känsla tillsammans med min häst. Läsaren behöver inte vara en hästmänniska för att uppskatta den finstämda historien. Sofia Ymén har med humor och värme skapat två trovärdiga personer som är lätta att tycka om. Däremot slutar boken lite för abrupt för mig som inbiten romancenörd. Jag hoppas därför att Filippa och William är med i del tre av Kungsbackakvartetten En sagolik jul.

Maria, september 2023