Living Nightmare

”I would never dare to stand between a woman and the man whom she plans to teach a lesson. I prefer to watch the show.”

Living Nightmare är fjärde delen i Shannon K Butchers fenomenala serie om Sentinels (Väktarna) en grupp män som kämpar mot insektsliknande varelser, Synestryn, som vill komma åt portalen Sentinels vaktar. De senaste åren har deras kamp tagit en ny vändning. Sentinels är inte helt utan hopp längre. De har upptäckt att det finns kvinnor som är kompatibla med dem. Kvinnor som kan minska den eviga smärta de bär på grund av all energi de lagrar i sina kroppar och bli deras partners i kampen mot Synestryn.

Nika och Andra överlevde Synestryns attack som dödade deras föräldrar. Sedan den natten har Nika vårdats på mentalsjukhus och varit mer eller minde i koma hela tiden. Nika är övertygad om att deras yngsta syster, Tori också lever. Nika lovade Tori att aldrig lämna henne ensam och på grund av det beslutet har hennes medvetande på något sätt varit splittrat mellan olika Synestryn. Nika har dock blivit bättre sedan Andra flyttade henne till Dabyr, en tillflykt för Sentinels. Den största förändringen kom när hon träffade Maddox.

Maddox kan inte förstå sin dragning till Nika. Hon är inte alls hans typ och än värre, hon är inte kompatibel med honom. Hans liv håller på att ta slut så han lämnar Dabyr och ger sig ut för att döda så många Synestryn han kan innan han dör. För varje Synestryn han dödar återfår Nika en del av sin personlighet, av sig själv. När Maddox får meddelandet att Nika rymt från Dabyr och att han är närmast hennes position går han motvilligt med på att rädda henne.

Living Nightmare är med historia med många lager. Den är full av fantastiska bipersoner, både gamla och nya bekanta. Många som man önskar ska få sin egen historia berättad av författarens magiska penna. Särskilt blev jag gripen av Grace och Torrs historia. Av deras gränslösa kärlek för varandra.
Nika är en underbart fragmenterad person som håller på att kvävas av omgivningens vänlighet. Jag hejade vilt på hennes uppror. Och för hur hon slåss för att få vara med Maddox trots att både omgivningen och Maddox själv tror han är farlig för henne.

Jag gillar verkligen när historien är sån att jag kan relatera till verkligheten. Jag menar, vem har inte känt sig kvävd av hänsyn någon gång eller känt sig fullständigt missförstådd. Och jag tror att det är en av orsakerna till jag gillar Shannon K Butchers historier om paladinerna så mycket. Att även om hon skriver om paranormala världar är hennes historier fast förankrade i verkligheten.

Maria, december 2010