A Midwinter’s Tail

En bedårande poetisk bok med en underliggande mollton som griper tag i själen, kryddad med ett stänk av magi som kommer värma ditt hjärta. Lili Hayward får mig både att le och fälla tårar.

Historien börjar i ett ganska hetsigt London. Huvudpersonen Mina lever i ekorrhjulet med jobb och partajande. Hon är på väg att få en deal i lås som kommer öppna nya karriärmöjligheter. En dag får hon ett brev från sin gudfar Davy som inte hört av sig på många år. När Mina öppnar brevet tar livet en tvär gir och en spännande men finstämd historia rullas upp med förgreningar till det förgångna.

Lili Hayward skriver med värme om det karga livet på Scillyöarna (3 timmar med båt från Penzance i Cornwall). Miljöbeskrivningarna är helt fantastiska. När Mina tar en båt mellan öarna står jag där bredvid henne. ”Soon we’re scudding over waves. The spray wets my face and tangles my hair, when I lick my lips, I taste salt. I feel flooded by it all, the winter sun, the air, the colours: slate grey and royal blue, frothing white and emerald green. Rocky islets and skerries stick up out of the water like fingers of giants. Was that one of Davy’s stories?”
De historier Davy berättade för Mina när hon var liten blir viktigare ju längre fram i boken vi kommer. Katten Murr har en framträdande roll i Davys berättelser. Murr är också viktig för Minas själsliga helande.

I en intervju säger Lili Hayward att hon ville skriva en bok som kunde läsas i ett svep. En bok som kombinerar den uråldriga traditionen av muntligt berättande runt en sprakande brasa med vinterns magi, hennes fascination för Cornwalls rika och fantastiska folklore och, så klart, hennes kärlek till katter.

Det finns en kärlekshistoria men det är Minas utveckling som är huvudsaken. Jag blev helt golvad av författarens kreativa språk och hur hon väver in Cornwalls folksagor i narrativet. De underbart atmosfäriska miljöerna och den midvinterstämning hon så självklart beskriver med meningar som ”A night when the old year stumbles and the new is yet to be born…”

Läs den! Bara läs den.

Maria, oktober 2023