Beyond the Highland Mist

Första boken i Karen Marie Monings Highlanderserie ger en inblick i älvornas värld och hur de påverkar vår. Ordet ”älva” ger egentligen fel bild av de varelser som spelar en stor roll i handlingen av Highlanderböckerna.

Tuatha Dé Danann är en ras som finns i den irländska mytologin och har ingenting med små, flygande älvor att göra. De är magiska, starka och mycket egensinniga personer som lever i en parallell värld till vår. Gränsen mellan världarna skyddas av druider.
Beoynd the Highland Mist börjar 1513 när vi får träffa Sidheach James Lyon Douglas kallad Hawk av sina vänner och hans sökande efter en kvinna att dela sitt liv med.
Hawk har en ganska svart historia bakom sig och tro därför inte att någon kan älska honom. Han har blivit utnyttjad av sin kung som hållit hans klan under dödshot och tvingat Hawk att göra mycket mot sin vilja och sin heder.

Tuatha Dé Danann använder Hawk och hans stolthet för att roa sig. De söker genom tiden för att hitta en kvinna som inte kommer att spela efter hans regler.
De hittar Adrienne de Simone i våra dagars Seattle. En kvinna som haft problem med män som använt och kuvat henne till Adrienne inte vill ha nått alls med män att göra.
Adrienne blir dumpad på 1500-talet och vi får följa hennes kamp att acceptera sin nya omgivning och Hawk.

Det är intressant att läsa om livet på ett slott på 1500-talet, det märks att Karen Marie Moning är historieintresserad. Man är verkligen på plats och upplever genom Adriennes ögon en värld så främmande för oss. Adrienne blir skjuten med en förgiftad pil och under sin konvalescens blir hon närmare bekant med Hawks mamma, Lydia, och genom Lydia får Adrienne en helt annan bild av Hawk. En man som älskar sina systrar och sin klan.
Att läsa om Hawks frustration när Adrienne inte faller direkt för honom är kul. Man hejar på henne att stå emot hans förförelse samtidigt som man blir arg på henne för att hon använder en smed för att öka Hawks svartsjuka. Man blir förtvivlad när Tuatha Dé Danann lägger sig i och slungar tillbaka Adrienne till modern tid. Men, förtvivla inte, naturligtvis hittar Hawk ett sätt att få tillbaka sin älskade Adrienne.

Maria, januari 2009

Kiss of the Highlander

Gwen Cassidy är trött på sitt inrutade liv och har åkt på en spontanresa till Skottland. Hon trillar ned i ett djupt hål och landar grensle över en halvnaken, superhet man.

Drustan McKeltar har legat i en magisk koma men väcks nu av att en varm kvinna sitter på honom. När han försöker förklara att han är en druid från 1500-talet tror Gwen att han är sinnesförvirrad men bestämmer sig för att hjälpa honom tillbaka till sitt slott. Eller där hans slott en gång stod.
Genom Drustans magi slungas de tillbaka till hans tidsålder och nästa del av deras relation börjar.

Kiss of the Highlander är en härlig historia. En av Karen Marie Monings styrkor är att hon blandar fakta med fiktion så det känns trovärdigt. Även tidsresor. Jag gillar all information kring livet på 1500-talet och jag gillar att Gwen får vara stark, smart och modig, Drustan högmodig med ett varmt hjärta och en vilja att lära sig se världen på ett annat sätt.

Boken är het och sexig, tro inget annat! Men författaren låter kärleksrelationen stå i centrum. Hur de på var sitt håll letar efter olika saker men hittar svaret hos varandra. Intrigen vindlar och vänder och är så spännande att det är svårt att sluta läsa. Bara ett kapitel till! Ett till…

Kiss of the Highlander är del fyra i KMM:s serie Highlander. De vinner en smula på att läsas i rätt ordning men det är inga som helst problem att läsa ur ordning. Och gör det. Läs den. Nu. Eller lyssna på Phil Gigantes fenomenala inläsning.

Maria mars 2010

Soul of a Highlander

Sedan Mairi MacKiernan var tvungen att lämna sin tid (1200-talet) har hon känt sig rotlös. Hon hör inte hemma vare sig i dåtid eller i nutid. Genom sina historiska studier har hon upptäckt en släkting som råkar illa ut och dör. Allt hon tänker på nu är hur hon skall kunna komma tillbaka till 1200-talet för att kunna rädda Marsali Rose från sitt öde.
För att kunna göra det måste hon få tillgång till sina magiska krafter som hennes urfader Fae prinsen Pol förnekat henne och alla andra kvinnliga släktingar födda av en son till Pol. Hans magi flödar endast i döttrar till döttrar till honom.

Ramos Navarro är Nuadian (mörk Fae) och har avsagt sig släktskapet med sin far som utnyttjade honom för sina själviska intressen. Nu utbildas Ramos till Väktare för att förhindra att Nuadianerna invaderar den mänskliga världen.
När Mairi inte kommer tillbaka till nutiden vid utsatt tid skickas Ramos för att skydda henne och se till att hon kommer tillbaka i samma skick som hon for.
Vad ingen hade räknat med var Marsali Roses egen vilja som försätter henne och Mairi i vådligt farliga situationer. Och vare sig Mairi eller Ramos hade räknat med kemin dem emellan. Särskilt Mairi blir förbryllad. Enligt en profetia inom hennes familj finns det endast en själsfrände till varje MacKiernan och då Mairi inte befinner sig i sin tid kan Ramos inte vara hennes själsfrände.

Historien är välskriven och söt. Skurkarna är egentligen inte så elaka och de goda är väldigt goda så det blir lite ljummet. Historien blir också lite rörig med personer som haft sina egna berättelser i tidigare böcker dyker upp igen.
Jag valde boken för att jag är ett stort fan till Karen Marie Moning och särskilt hennes Highlanderserie. Men där det är superkul och det hettar till ordentligt mellan hjälte/hjältinna i KMM:s böcker är det mer snällt och svalt hos Melissa Mayhue.
Men det är ändå en fröjd att läsa om starka hjältinnor, välbyggda Highlanders och Fae-magi.

Maria juli 2010

Spell of the Highlander

Jag hade aldrig läst någon romance innan jag på en flygplats hittade Spell of the Highlander. Eftersom jag reste ensam och är ganska flygrädd ville jag ha något lättläst som jag kunde koncentrera mig på. Omslagsbilden med en snygg karl som håller om en naken tjej liggandes på en kilt bådade gott. När jag sedan började läsa var jag fast från första kapitlet.

Jessi St. James är en arkeologistudent som även hjälper sin lärare som assistent. Hon jobbar hårt för att klara sin examen och för att få börja jobba med sin dröm som arkeolog. Hennes specialområde är allt keltiskt och skotskt. Så när hon, för att hjälpa sin lärare, tar emot ett stort paket och upptäcker en keltisk spegel får hon gåshud av lycka. Dock är det fler som söker efter spegeln som är en av fem mörka artefakter som ger sin ägare magiska krafter.

När Cian McKeltar kommer in i historien blir boken ännu roligare. Han härstammar från en gammal Druidsläkt och har av olika anledningar blivit tillfångatagen i en spegel och blir nu räddad av Jessi. Cian föddes på 500-talet i Skottland och beter sig därefter. Styv i korken som få och van att få som han vill men Jessi låter sig inte sättas på trots att hon är oerhört dragen till Cian.

”…it was the same towering, gorgeous, muscle-ripped man from her Friday-night fantasy, his long dark hair a tangle of dozens of braids bound with gold, silver and copper beads, falling halfway down his back. His bare, oh-so-beautiful, velvet-skinned back.”

Det är en underbar blandning av stort (deras flykt undan spegelns forne ägare) och smått (deras växande förståelse och intresse för varandra). Dessutom är det en vacker skildring av Skottland.
Och trots att man vet att historien kommer att sluta lyckligt känner jag för personerna. Jag våndas och gläds med Jessi och Cian. När de till slut vågar erkänna sina känslor och sina lustar för varandra blir man varm i hjärtat.

Det var inte helt lätt att sitta på ett plan och läsa vissa av de ganska heta scenerna utan blossande kinder. Men flygrädslan, den försvann.
Jag köpte historien rakt av trots att det är sexiga Highlanders, druider, tidsresor och älvor med i bilden. När jag sedan upptäckte att The Spell of the Highlander är en del i en serie kunde ingen vara lyckligare.

Maria, januari 2009