Lover Awakened

En bok om att våga hitta sin mänsklighet bortom våld och smärta.

Som barn blev Zsadist bortrövad från sin familj och såld som köksslav. När han genomgått sin förändring till vuxen övergick hans förnedring till att bli sex- och blodslav åt en grym kvinna. Hon utnyttjade honom både själv samt lånade ut honom till andra, både män och kvinnor. För att överleva stängde han av alla känslor och för att han skulle kunna utnyttjas sexuellt användes en salva på hans könsorgan.
När hans tvillingbror Phury till slut räddar honom är han ett tomt skal full av hat. Både Zsadist och Phury är medlemmar i Black Dagger Brotherhood, en hemlig sammanslutning av krigare som slåss för att den civila delen av vampyrsamhället ska kunna leva i fred.

Bella tillhör den högre societeten men när Wrath (kung över alla vampyrer och ledare för the Black Dagger Brotherhood se Dark Lover) vägrade ta hennes blod och till sist försköt henne föll hon från allas grace. Bella har sedan dess lyckats återskapa en del av sitt liv genom att flytta ifrån familjen och klara sig på egen hand. Redan från först gången hon såg Zsadist kände hon sig dragen till honom trots att han visade att han inte ville ha någon närmare kontakt.

Bella och Zsadist möts igen i Lover Awakened och när Bella blir kidnappad går Zsadist bärsärkagång i sitt desperata sökande efter henne. När han hittar henne är Bella en skärva av sitt tidigare jag efter veckor av psykisk och fysisk tortyr. Hon vill inte träffa sin familj, som hon vet kommer döma henne trots att det är hon som är offret. Det enda stället där hon känner sig trygg är hos Zsadist och the Black Dagger Brotherhood.

Lover Awakened är en otroligt bra bok. Det är en klassisk Skönheten och Odjuret-historia. Zsadist är plågad in i själen samtidigt som han vill väl för Bella och Phury. Som offer för sexuellt utnyttjande ser han sig som oren och därför inte värdig Bella. Hon är också trasig i själen men har ändå hopp om det goda i livet och särskilt hos Zsadist. Livets karusell snurrar allt snabbare kring huvudpersonerna när känslorna börjar spira och båda måste kämpa för att inte gå under.

Mitt hjärta blödde för Zsadist och jag hoppades genom hela boken att han skulle våga släppa in Bella. Jag blev berörd av hur han var modig nog att stå emot omgivningens syn på honom och söka efter Bella men också efter sin mänsklighet. Samtidigt hejade jag på Bella, att hon skulle orka. Orka vänta på Zsadist. Orka vänta på att hon själv skulle bli stark nog att ta emot en bruten krigare. Orka vänta på sin frihet från societetens dömande ögon och familjens patriarkala förakt.

Det är en svår bok at betygsätta. Å ena sidan skriver J R Ward som en gudinna och man sugs in i världen kring Bella och Zsadist. Å andra sidan finns det ett sidospår kring krigarnas antagonister som känns väldigt ointressant och som jag till slut helt sonika bläddrar förbi.

En liten varning är på sin plats. Boken innehåller en del rätt brutala sexscener. De är helt rätt i sin kontext och de är få men ändå, ha det i åtanke när du sugs in i kärlekshistorien om Bella och Zsadist.

Maria, januari 2022

Betyg

4

Författare

J R Ward

Bokserie

Black Dagger Brotherhood