Redeemed in Darkness

I fjärde boken om Paladinerna har ledarna upptäckt att någon försöker smuggla värdefulla blå kristaller från andra sidan barriären. Tillsammans med Barak (se In Darkness Reborn) utverkar de en plan att kontakta Baraks syster Lusahn för att försöka stoppa smugglingen. Då Barak blir skadad och inte kan ta sig över barriären kliver Cullen in i hans ställe. Äntligen ska han få en chans att träffa krigaren han aldrig kunnat glömma, Lusahn.

Cullen Finley har slagits mot många galna Andra genom åren men han kan inte glömma den gången han korsade svärd med Lusahn q’Arc, en av krigsledarna för Kalithia. Hennes svärdteknik och grace. Det är första gången han egentligen funderar över vilka De Andra egentligen är. Varför försöker de korsa barriären med alla medel?

Lusahn har inte glömt Cullen. Senast de möttes var det på liv och död. Nu när de måste samarbeta för att stoppa smugglingen av kristallerna börjar hon förstå människorna mer och varför de inte har haft ihjäl Barak. I hennes värld har fångar inget värde.

Det är intressant att få en inblick i världen bakom barriären. I de tidigare böckerna har vi fått korta blickar i världen bakom barriären men nu ökar förståelsen. De lever i en parallellvärld till vår men utan vår teknik. Dessutom lever de i nästan ständigt mörker då deras sol håller på att dö.

Jag gillade båda karaktärerna Lusahn och Cullen. De har samma heder och lojalitet men passionen för varandra och deras intelligens gör dem villiga att ifrågasätta och växa.

Maria, augusti 2009