Huset nedanför klipporna

Stigen var våt efter hällregnet, gräset på sidorna om den hade böjt sig och gnistrade av tunga droppar. Vinden friskade fortfarande i, slet i Annas hår och jacka och spred ut de klargula blombladen från det illa medfarna ärttörnet framför henne där hon gick. Det var första gången hon var uppe på klipporna ensam, utan Bill som galopperade i förväg på sina stora tassar och Glynn och David att prata med, och det liknade ett främmande landskap.

Det är något med karga kuster, små byar och stormigt väder som sätter i gång mysfaktorn. I Huset nedanför klipporna av Sharon Gosling får vi full valuta men också dricks i form av mumsiga maträtter av en stjärnkock. Byn Crovie finns på riktigt. Den ligger strax nedanför norska Stavanger fast i Skottland. Även huset Fiskarflickans lycka finns, fast i en annan by. Sträck upp handen hur många som vill besöka Crovie efter att ha läst boken!

Anna lämnar allt och flyttar till en avlägsen by efter att äntligen ha lyckats bryta sig ur ett toxiskt förhållande. Hon hamnar i ett ganska slitet hus med en lång historia.
Boken är en klockren Feelgood. Alla ingredienser finns på plats. Den elaka bybon, den elaka fd pojkvännen, de nya underbara vännerna, bygemenskapen, gulliga hundar och barn samt delfiner. Anna upplever en kortare sexuell relation och hittar ett kärleksintresse.

Hon hade hört ”gamla Robbie” många gånger och i tankarna manat fram Douglas McKeans grå hår och väderbitna ansikte. När hon öppnade dörren och möttes av en brett leende man som kunde misstas för Robert Redford i fyrtioårsåldern och som höll en flaska vin i var hand, slog Annas mentala processer till en tvärnit.

Anna ser inte sig själv som andra ser henne. Hon har en nedsättande självbild efter fd pojkvännens nedtryckande beteende. Protagonistens berättelse rullar på och det är absolut inget fel på den. Hon växer och blir en starkare människa. Hittar tillbaka till sin kärlek för mat, startar minikrog och blir berömd.

Men det som verkligen slår mig är den andra huvudpersonen, miljön. Och vilken miljö sen. Underbara beskrivningar av hav, kust och smala vandringsleder. Undangömda stränder med delikata musslor. Ett ombytligt hav med mjälla havskräftor. Miljön runt Crovie är farlig, erosionen hotar dra med sig byn i ett jordskred. Den är vacker, som när Anna och några vänner rastar sin hund längs klippkanten ovanför byn. Miljön blir också en måttstock på Annas mående. Ju mer hon hittar sitt inre lugn, desto vackrare ter sig naturen omkring henne.

Sharon Gosling har ett vackert och rikt språk som ger djup åt boken. En eloge till översättaren Birgitta Karlström. Det hade varit kul att vara en fluga på hennes vägg när hon vägde de svenska orden mot Goslings engelska, för språket flödar verkligen.

Debuten Huset nedanför klipporna är en lättläst bok, allt är så där lite lagom. En hängmatte- eller strandbok när man längtar efter lite regn efter all sol.

Maria, juni 2023

 

Betyg

3

ISBN

9789177993070

Förlag

Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsår

2021

Författare

Sharon Gosling