Salta tårar och söta bullar

Saknad efter en död käresta och längtan efter närhet och värme med en ny person, är det något för en romance? I sin bok Salta tårar och söta bullar tar Sofia Fritzon upp just det här och ger sina huvudpersoner en andra chans.

När livet rasar av olika skäl är det få förunnat att kunna fly sin vardag. När Vendela kom på sin sambo med att vara otrogen flyr hon till sina föräldrar. Kians fru dog i en olycka men han måste hålla ihop och fortsätta sin vardag för sina döttrars skull.
Vendela känner sig instängd av sin bostadslöshet och arbetslöshet. Kian är helt inringad av sorgen och saknaden av sin döda fru.

Sofia Fritzon bygger upp en fin julstämning med bakning, glögg och julpynt. Hon använder den högtid som starkt förknippas med familj och familjetraditioner som ett bollplank för att visa huvudpersonernas känslor. Det finns en underbart vacker scen när Vendela äter sina hembakade lussebullar medan tårarna rinner längs kinderna så de söta bullarna får en smak av salta tårar. Det är inte lätt att navigera julen med alla sina krav på glitter, glättighet och familjekärlek.

Romancegenren är full av böcker som tar upp svåra ämnen och visar på chansen att starta om. Men för att den där riktiga romancekänslan ska infinna sig i Salta tårar och söta bullar hade jag behövt en större koncentration på just Vendela och Kian. Nu är det ett galleri av bipersoner som pockar på uppmärksamhet. Jag läser romance för att få uppleva den där intensiteten och känslan av att vara i en bubbla som kommer med förälskelsen.

Med varsam hand och genom fin dialog visar Fritzon att även om ens käraste dör, gör inte hoppet det. Kärleken är stor om man vågar glänta på hjärtats dörr igen.

Maria, april 2024

Betyg

3

Förlag

Lavender Lit

Utgivningsår

2023

ISBN

9789189829077

Författare

Sofia Fritzon

Bokserie

Systrarna Ljung