Haunting Desire

Är deras kärlek ett budskap om fred eller ödeläggelse

I en attack förflyttas Shealy O’Leary till en annan dimension. Hon separeras från sin far och måste lära sig överleva på egen hand.
Tiarnan har levt i en osannolik värld i många år, eller han gissar att det är många år eftersom han har sett sin bror växa upp. Tiden beter sig inte som vanligt. Det är en salig blandning av människor som av olika anledningar har hamnat på samma plats och försöker nu överleva i denna föränderliga värld där monster är en verklighet och inget är som man tror.

När Shealy och Tiarnan möts äär det början på en serie händelser. Det blir livsviktigt att upptäcka vad det är som jagar dem och vad som håller dem fängslade i mardrömmen. Tillsammans med ett gäng krigare från olika tidsåldrar börjar de söka efter Shealys far, som har en viktigare roll i dramat än Shealy någonsin trott.

Man kan säga så många superlativer om den här tredje boken i Erin Quinns fantastiska serie. Hjälten Tiarnan är full av konflikter men samtidigt beskyddande och känslig. Shealy är modig och intelligent. Hon är beredd att göra svåra val för att rädda de hon älskar. Kemin mellan huvudpersonerna är påtaglig. Båda söker sanning, försoning och en framtid de inte tror de förtjänar. Handlingen är en läcker blandning av intriger och spänning som gör boken till en riktig bladvändare.

Boken följer direkt på de tidigare så serien, Mists of Ireland, behöver läsas i ordning.

Haunting Desire är ännu en fullträff, det är action från början och det slackar inte många gånger under historiens gång. Erin Quinn har byggt upp en trovärdig värld med magi och monster men även med tredimensionella människor man bryr sig om. Särskilt Shealy och Tiarnan men även andra bifigurer har viktiga roller.

När jag i en intervju med Erin Quinn frågade henne om hon någonsin varit på Irland eftersom hon skrev så berättande och nära om ön. Det har hon inte och i denna bok bevisar hon att man inte behöver ha förstahandskunskaper om ett ställe för att göra det levande. Man behöver bara en livlig fantasi och en vass penna.

Maria, januari 2012

Julen enligt Julia

En lättsam romcom med oväntat djup i vintervackra Visby.

När livet faller samman runt Julia med julfirande, som hon avskyr, knäppa nätdejter och press på jobbet, nappar hon på ett erbjudande att vara kattvakt i ett hus i Visby på Gotland.
Petters liv har brakat samman. Efter skilsmässan börjar han fundera på vad som är viktigt i livet. När ex-frun meddelar att hon och deras dotter ska fira jul på släktgården på Gotland nappar han på ett erbjudande om att vara kattvakt i ett hus i Visby.

Julen enligt Julia är en härlig historia om två lätt trasiga och rätt omogna människor som blir tvungna att växa upp och ta tag i sina problem. På vägen möter Julia och Petter en radda ömsint beskrivna bipersoner som hjälper dem till rätta. Även själva Visby stad spelar en viktig roll i boken. Jag har det från säker källa att författaren har varit i Visby. Och varit insnöad. Att författaren Kristin Emilsson väver in samtida problem som till exempel de eviga strömavbrotten och hur icke gotlänningar med stora plånböcker köper upp gamla släktgårdar ger historien förankring i den gotländska myllan. Jag gillade även att de flesta karaktärerna fick ha sin sexualitet, hur Emilsson fint hintar att även paret 50+ har ett aktivt sexliv. Det är med varsam och ömsint penna Kristin Emilsson leder sina karaktärer framåt.

Julen enligt Julia är en varm och rolig feelgoodbok. Jag föll pladask för både Julia och Petter. Det var så mycket igenkänning i deras med- och motgångar. Kristin Emilsson har en härlig känsla för både humor och allvar.

Maria, december 2021