Möt Erin Quinn

Erin Grady med bok två i serien Mists of Ireland, Haunting Warrior.

En gång när jag strosade runt på en mycket trevlig bokhandel i Miami hittade jag en bok som såg lovande ut. Den hette Haunting Beauty och hade ett av de vackraste omslag jag någonsin sett. När jag läste på baksidan och insåg att både tidsresor och Irland var starka inslag, var jag såld.

Boken är första delen i en serie som Erin Quinn kallar Mists of Ireland.
Erin Quinn (en pseudonym Erin Grady använder, de två namnen får sin förklaring i intervjun nedan) bor i Arizona med make, två döttrar och tre hundar.
Erin Quinns böcker har höjts till skyarna och har fått utmärkelser som the Willa Award for Historical fiction, Reader´s Crown, Orange Rose, Golden Quill, Booksellers Best and Award of Excellence. Och jag förstår hennes utmärkelser. Språket i böckerna är underbart flödande och historierna innehåller ett melankoliskt drag som tilltalar mig.

Intervju

Över till intervjun som är gjord via mejl.

F: Jag älskar konceptet med tidsresor, Irland och spöken. Varifrån kom inspirationen till serien Mists of Ireland?

EQ: Jag har alltid haft en fascination för det paranormala så jag skulle säga att min inspiration växte fram ur mitt eget intresse. Jag älskar idén att tiden är flytande och cirkulär. Det är spännande att tänka att dåtiden inte är satt i sten, att livet inte tar slut i och med döden och att historien inte bara upprepar sig – den lever och andas!

F: Du skriver om Irland och jag har läst att du ser Irland som en del av ditt kulturarv. Reser du dit, pratar med människor och tar en miljon bilder som hjälper dig att få till den rätt känslan? (Och för dig som inte läst böckerna än, känslan är helt underbar. Läs böckerna och bli förälskad i Irland!)

EQ: Jag besöker landet av dimma och smicker varje natt…. I mina drömmar. Tyvärr tillåter inte min budget resor över Atlanten än – men mina drömma går inte av för hackor.
Jag är en väldigt noggrann researcher och jag älskar att gräva efter detaljer. Irländarna har en sådan fantastisk historia och så många makalösa historieberättare så att leta efter nya fakta är som en spännande skattjakt.
I början var det skrämmande att skriva om ett land jag ännu inte besökt men påminde jag mig att om jag vågar skriva om århundraden jag aldrig upplevt och från en manlig synvinkel som jag heller aldrig kan bli. Så jag är helt klart ganska modig – det måste vara mitt irländska blod.
Och med irländska vänner som styr mig rätt när det gäller lokala seder, kulturen och språket försöker jag vara ärlig mot det land och dess folk jag skriver om.

F: En viktig roll i serien spelas av en bok, The Book of Fennore. Är den baserad på en ”riktig” mytologisk bok?

EQ: Ja fast inte på en specifik bok. Den är mer ett sammelsurium av olika myter som involverar gamla skrifter. Du kan hitta dem från Egypten till Irland. Irländarna har många gamla skrifter kvar – mycket tack vare munkar som var flitiga att sätta sin gåspenna till papyrusen medan resen av världen var upptagen med att se Rom härska och sönderfalla.

F: Har du några fler böcker planerade i serien efter den senaste, Haunting Desire, eller är det dags för nya utmaningar?

EQ: Sista boken i serien bli Haunting Embrace, som kommer ut i oktober 2011 sen skriver jag något annat.

F: Du skriver under två namn, Erin Quinn och Erin Grady. Jag upplever att vanligtvis när en författare använder en pseudonym skriver de i skilda stilar. Nu har jag inte läst någon Erin Grady-bok än men när jag kollar på din hemsida får jag känslan av att de också har en PNR-känsla. Varför valde du att skriva under olika namn?

EQ: Det var förlaget som drev fram namnändringen. De ville lansera Mists of Ireland serien under ett nytt namn. Du har rätt, böckerna som jag skriver som Erin Gardy har samma paranormala känsla (förutom min första, Web of Smoke, som är en deckare). Den enda skillnaden är att Grady-böckerna utspelar sig i USA.

F: Vet du om du har några signeringar eller likande planerat för Europa eller kanske rent av i Sverige?

EQ: Maria, visst, i mina drömmar! Jagt har det på min ”i framtiden-lista”. Det närmaste jag kommer att komma är till New York City, till Romance Writers of America National i juni. Du kan hitta information om det på min hemsida under ”About”. Däremot älskar jag att prata med läsare och besöker bloggar så snart jag får en inbjudan.

F: Har du någon hemlig hobby du kan tänka dig dela med oss på Fantastika.se?

EQ: Hemlig hobby…. hmmm…. bortsett från återupplivningslaboratoriet jag stal från Dr Frankenstein… Skämt åt sido min favorithobby är, tro det eller ej, att läsa. Jag är en omättlig läsare och så fort jag har lite ledig tid, är det vad jag gör.

F: Och, snälla, fortsätt att skriva fantastiska böcker!

EQ: Tack så mycket. Det gör mig så glad att höra att du har gillat min serie.

Stort tack till Erin Quinn för att hon tagit sig tid och svarat på mina frågor.

Maria, april 2011


Möt Emma Holly

3 februari 2021

Författarträff med Marie-Louise Marc

3 februari 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.