The Little Brooklyn Bakery

Sophie Bennings lämnar sitt gamla liv i London efter hon upptäckt att hennes pojkvän redan är gift och har barn. Hals över huvud tackar hon ja till ett jobb i New York och slänger sig på första bästa flyg. När hon anländer till sin lägenhet i Brooklyn har hon svårt att hitta motivationen att lämna den trygga kokongen i lägenheten.
På jobbet delar hon rum med kolumnisten Todd McLennan, känd för sina recensioner och sina äventyr med andra könet. Sophie kategoriserar Todd som en player och håller sitt sargade ego i tryggt förvar bakom en mur av effektivitet och vänskap.

Ett genomgående tema i boken är mat. Sophie är inte bara matskribent, hon älskar att baka och laga maten också så det finns mumsiga beskrivningar av bröd, godsaker och spännande maträtter genom hela boken. Men det är inte maten som är Sophies distraktion utan Todd som visar sig vara Sophies hyresvärds kusin. Bella, hyresvärd och tillika ägare av det bageri som ligger i bottenvåningen av huset blir Sophies närmaste vän. Sophie och Todd börjar umgås. Först som vänner med under resans gång mognar Sophie och hennes känslor för Todd djupnar.

Jag gillar historier som handlar om personlig utveckling. Alla tre huvudpersoner (Sophie, Todd och Bella) genomgår en inre resa som gör dem till starkare människor. Huvudtesen är att våga börja lita på andra människor igen. Att våga blotta sig är inte en svaghet utan en styrka.

Precis som i första boken är språket flödande och okomplicerat. Bokens drama är väl avvägt och blir aldrig överdramatiskt. Karaktärerna är välskrivna, man gillar dem och kan relatera till dem.
Det jag saknade i The Little Brooklyn Bakery jämfört med The Little Café in Copenhagen är mer miljöbeskrivningar. Jag skulle gärna vilja få lite mer information om området där caféet ligger, om de utflyktsmål Todd och Sophie besöker samt de överklassmiljöer i Hampton på Long Island. Jag vet inte om det är för att jag har varit i Köpenhamn oftare än i New York som jag kände mig mer ”där” i första boken men jag hade förväntat mig samma känsla nu. När den inte infann sig blev jag lite besviken.

Maria, april 2021

The little Café in Copenhagen

En fluffig feelgoodbok där det mesta utspelar sig i vackra Köpenhamn. Roliga karaktärer på resa, en kärlekshistoria och vänliga människor. Vad kan gå fel?!

Boken berättar historien om Kate. Hon strävar efter en högre position på den PR-byrå där hon jobbar. Hon blir varse den stenhårda konkurrensen när hennes partner snor en av hennes idéer till en kampanj och får jobbet Kate såg som sitt.
PR-byrån erbjuder Kate ett sista-minuten jobb, en pitch för ett nytt varuhus med danskt tema.

Som ett led i PR-kampanjen ordnar Kate en resa till Köpenhamn för att pressen ska få lära sig vad ”hygge” är. Ett väldigt danskt koncept.
På resan inträffar rätt mycket. Jag tänker inte gå djupare in på vad, det skulle förstöra läsningen. Men det som händer gör att deltagarna börjar se över sina liv för att komma på rätt köl igen. Boken innehåller även många, många heta kyssar och en passionerad sexscen, så var beredd på det.

Jag valde boken för att jag ville ha en riktig feel-goodbok och det fick jag. Med råge. Alla danskar var supervänliga zen-människor. Köpenhamn var väldigt pittoreskt. Men det gick lite överstyr för mig. Det blev för mycket fluff till slut.
Men missförstå mig inte, jag gillade boken. Nu när jag vet vilken typ av böcker författaren skriver kommer jag definitivt läsa fler. De är varma, roliga och gav mig hopp om mänskligheten!

Maria, september 2020