Bin, psykoser och bubbel

Sen jag först hörde om Bidrottningen av Veronica Linarfve har jag varit nyfiken. Både på boken och på författaren. Vem är personen som väljer att skriva en rolig bok om psykoser? Därför var det med extra nyfikna steg jag tog mig till Garnisonshuset i Stockholm för att delta i HarperCollins release av boken.

Copyright/fotograf: Stefan Tell

När Veronica Linarfve och Maria Thuvesson från HarperCollins klev upp i trappan i den vackra lokalen tystnade surret och minglandet avstannade. Vi stod som undersåtar och tittade upp på Drottningen. Undrar om det var meningen? Bra var det i alla fall. Alla såg utomordentligt.

Veronica Linarfve är författare, journalist och beteendevetare vilket hon säkert hade nytta av när hon gjorde sin research. Hon berättade att hon intervjuat både psykiatriker och människor som upplevt psykosen inifrån.
Boken har också en del personliga drag. När Linarfves egen farfar dog för ca 8 år sedan, tappade hon fotfästet. Allt ”surrade runt” som hon säger. Hon tappade både håret och förmågan att tänka klart. Det var inte en psykos utan stressrelaterat, men jobbigt nog ändå. Trots att det är ett tungt ämne och huvudpersonen Gabriella bryter mot många sk. mammaregler tyckte Linarfve det var roligt att skriva boken.
Så här beskriver hon själv boken ”Bidrottningen, den första delen i en serie om självinsikt, ofrivilliga förändringar och bin. Med Bidrottningen får du möta en ny sida av mitt författarskap, där vardagliga situationer skruvas med Kafkaliknande förvandling.”

Linarfve tycker också vi har mycket att lära av bin till exempel att hitta balans i livet. Precis som biets färger. Svart för påslag, prestation och jobb medan det gula står för vila, återhämtning och livsglädje.

Efter ett kort samtal med många bi-referenser tackade Linarfve alla som kommit och plötsligt försvann boken hon haft i handen. Den flög i väg, sa hon. Lite magi är aldrig fel!

Det var många kända ansikten bland deltagarna, både bloggare och författare och en och annan förläggare. Köpte man boken fick man med en liten burk honung på köpet. Småplocket hade också honung som tema. Jag tuggade förnöjt små kex med Chevré och honung till mina glas bubbel. HarperCollins är verkligen bra på att göra trevliga events.

Maria, 14 mars 2024

 

Internationella kvinnodagen och romance?

23 mars 2024

9000 ord före frukost. Möt Dale Mayer

23 mars 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.