The Demon you Know

Det har gått ett år sedan förra boken, She´s no Faerie princess, och De Andra har klivit ut i rampljuset. Det är många människor som inte har tagit nyheten om att vampyrer, varulvar och andra raser faktiskt existerar särskilt bra. Boken börjar med ett upplopp där ”Human first” grupperingar håller vilda demonstrationer.

Abby Baker jobbar normalt med research på en Tv-station men har blivit övertalad att hjälpa en arbetskamrat att filma demonstrationerna. Abby ser hur en mobb börjar trakassera en ung kille med horn och kan inte låta bli att ingripa, trots att han har horn.
Det mest uppseendeväckande med Abby är att hon har olikfärgade ögon, ett brunt och ett blått. Den egenheten gör det lättare för demoner att ta sig in och ta över. När den unga killen med horn blir knuffad mot Abby hoppar den demon som besatt honom över till henne.

Rule arbetar som Väktare i den dimension där demonerna normalt bor men nu har hans jobb tagit honom till människornas sfär. Hans mission är att hitta en demon som har nästlat sig in hos den demonboss Rule försöker fånga. När han hjälper Abby att försvara sig mot mobben inser Rule att Abby har blivit bostad åt den demon som arbetar som tjallare åt honom.
Det är inte bara Rule som vill ha tag på tjallaren och för att skydda Abby tar han henne till De Andras högkvarter och ber om hjälp för att utföra en exorcism. Tyvärr är det inte helt enkelt att utföra. Under tiden De Andra på högkvarteret försöker hitta en lösning, får Abby stränga order att stanna där hon är.
Det är inte helt lätt för Abby att smälta allt som hänt henne. Hon har träffat varulvar, häxor och en demon som sätter hennes inre i darrning, och då tänker hon inte på den demon som tagit henne i besittning.
Hon kontaktar sin bror och får hjälp att försöka fly. Av olika skäl går det inte så bra utan Abby vaknar upp i högkvarteret igen.

När jag läste om upploppen i början av boken och hur människorna reagerade när de fick veta att det fanns många andra raser, kände jag igen mycket från andras kamp för frihet och att få leva som de vill, HBTQ-personer, ursprungsfolk och kvinnor bara för att nämna några. Då slog det mig att Christine Warren har tänkt ganska mycket på hur det skulle vara om det var på riktigt. I en tidigare bok kämpade delegationer från De Andra och människorna med olika fördrag som alla raser kunde acceptera. Och jag blev glad, för det kanske inte är alla som kan sätta sig in i hur det är att vara förtryckt. Men här beskrivs det på ett i och för sig ganska lättsamt sätt en med allvaret i botten. Nu är det inte en politisk bok utan en härlig romantisk bok med övernaturliga inslag. Inget av det man förväntar sig saknas. En snygg karl (Demon), en kvinna som växer med uppgifter (Abby) och bra bifigurer. Det saknas inte heller aktion, rolig dialog och heta scener mellan Rule och Abby.

Maria, maj 2010