Genreöversikt – Romance

När man börjar läsa Romance är det nog vanligast att man börjar med en samtida roman, kanske av Nora Roberts, en av de riktigt stora inom genren, eller hittar en Harlequin-bok i mataffären för att senare upptäcka att det finns ett myller av undergrenar av genren.

Romance som genre är verkligen mångsidig. Oavsett om du gillar samtida noveller, historiska miljöer, deckare, thrillers, fantasy eller sexiga historier hittar du dem inom Romance. De två grundbultarna som utgör en romantisk bok är en central kärlekshistoria och att den slutar emotionellt tillfredställande, gärna med ett lyckligt slut.

Den huvudsakliga berättelsen kretsar kring individer som blir förälskade och som kämpar för att få relationen att fungera. Ofta handlar det om att en eller båda huvudkaraktärerna behöver utvecklas innan deras relation kan växa sig stark. Inom Paranormal Romance finns det till exempel böcker som tar upp svåra ämnen som våldtäkter, rasism och utanförskap.
Bortsett från grunderna för Romance kan berättelserna ha olika stilar, utspela sig in vilken tidsålder som helst och innehålla varierande nivåer av sensualism – allt från kyska till väldigt erotiska.

Ett myller av undergenrer

För att lättare kunna söka på nätet efter den stil du är intresserad av kommer de engelska namnen att användas.

Contemporary romance: Historien utspelar sig i nutid. Inom den här genren hittar man lättast Romance med HBTQ-tema.
Förslag på författare: Nora Roberts, Kate Forster, Annie Seaton

Historical romance: Kärlek i historisk tid. Det kan till exempel utspela sig i 1300-talets Skottland eller under regencyperioden i Londons societet. De flesta författare är väldigt noga med att det är historiskt korrekt. Naturligtvis med lite kreativ frihet!
Förslag på författare: Mary Kingswood, Mimi Matthews, Stacy Henrie

Inspirational romance: Noveller med religiöst eller andligt tema. Det kan vara vilken religion eller andlighet som helst. I USA är detta en av de stora undergrenarna inom Romance.
Förslag på författare: Heather Burch, Valerie Comer, Leah Atwood

Paranormal romance: Här finns ett myller av olika typer av noveller. Allt från sci-fi över vampyrer i nutid till telekinetiska kommandosoldater.
Förslag på författare: Larissa Ione, Lora Leigh, Eve Langlais

Romantic suspence: Suspence betyder spänning så inom ramen för Romantic suspence finns deckare, thillers, noveller med militärtema med flera.
Förslag på författare: Nina Bruhns, Trish McAllan, Kayela Cross

Young Adult Romance: Noveller riktade mot unga vuxna (ca 12-19 år). Huvudkaraktärerna är alltid tonåringar. Men det betyder inte att inte vuxna gillar böckerna (Twilight, Hungerspelen).
Förslag på författare: Sarah J. Maas, Kiera Cass, Kasie West

På Amazon.com finns en mer utförlig lista på alla undergrenar av Romance.

Möt Larissa Ione

10 december 2020

Möt Emma Holly

10 december 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.