Författarträff med Gabriella Ullberg Westin

4 april 2022 var en regnig måndagskväll då jag åkte till Adlibris på Kungsgatan i Stockholm för en författarträff med Gabriella Ullberg Westin. Hon hyllas för sin deckarserie om kriminalinspektör Johan Rokka och hans kollegor vid Hudiksvallspolisen. Nu var det release för nummer åtta i serien, Mörkret under ytan.

Gabriella Ullberg Westin
Foto: Ola Axman

Väl framme klev jag in i bokhandeln och meandrade lite förvirrat omkring då det inte var helt tydligt var Gabriella skulle hålla till. Jag såg en festlig båge av ballonger och ett bord med tomma champagneglas så jag misstänkte att det var där.
Det började trilla in fler och till slut var vi väl ett 30-tal personer som lite rastlöst myllrade runt längst in i bokhandeln bland bord med spel och romaner av allehanda slag. Det fanns ingenstans att sitta utan man fick hänga bäst man fick plats någonstans. Jag hittade ett hörn vid kassadisken jag vaktade som en hök.
Det var en yngre publik än på författarträffen med Marie-Louise Marc. Mer dyra kläder, rödare läppar och svalare attityd. Många var dessutom bekanta med författaren.

Gabriella signerar sin åttonde bok i serien Morden i Hudiksvall

Vi skulle bjudas på ett samtal mellan Gabriella och hennes förläggare på Harper Collins, Celine Hamilton. De kom, slog sig ned vid ett bord och Celine började ställa frågor kring Mörkret under ytan, den åttonde delen i serien om Rokka.
Idén till boken fick Gabriella för ca sex år sedan när en bekant berättade om en händelse vid en dykning och hennes fantasi drog i gång. Det har varit mycket research kring dykning, båtar och ubåtar. Bland annat var hon i kontakt med Försvaret men det var inte det lättaste att få svar därifrån.

Ni som läst serien vet at Rokka ska bli pappa och just faderskap är ett genomgående tema i hela boken. Nu när boken är klar är Gabriella nöjd med den och som avslutning hintade hon om att det kommer fler böcker i serien. Hon är inte klar med Rokka än. Samtalet varade väl i tio minuter sen blev det signering.

Linda Ståhl. En trevlig kvinna vars böcker jag blev nyfiken på.
Foto: Kajsa Göransson

Eventet som helhet var rätt tråkigt. Adlibris personal var i alla fall trevliga.
Och Linda Ståhl som jag sprang på.
För er som inte vet så nominerades Linda till Crimetime Award 2021 för sin debutbok Syndaren ska vakna. Hennes andra deckare Elden ska falna kommer ut nu i april.

Vi pratade lite om hennes böcker, hon skriver pusseldeckare. ”Aha, som Agatha Christie” sa jag. ”Mjae, lite mer moderna” svarade Linda med ett leende. ”Jag tycker det är spännande med relationer och vad som gömmer sig bakom en gärningsperson” fortsatte hon.
Lustigt nog gled vi snart över och började prata om svensk romance och feelgood vilket det visade sig att hon gärna läste. Nu har jag inte läst någon av Lindas böcker än men jag kan tänka mig att en feelgood kan vara en skön motvikt när man skriver om livets mörkare sidor.

Linda Ståhls senaste. Kommer ut april 2022.

Lite onödigt vetande: När jag kom hem fick jag veta av min finske sambo att Rokka är en person i Fänrik Ståhls säger. Rokka har blivit symbol för den dödligt duglige men obotligt olydige soldaten.

Författarträff med Marie-Louise Marc

5 april 2022

Stockholm Bokhelg

5 april 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.