Stockholm Bokhelg

Det var några härliga dagar för boknördar 19 – 22 maj när Stockholm Bokhelg gick av stapeln. Fyra dagar fullpackade med författarträffar, signeringar, öppna förlag och bokbord. Ja, till och med kokboksförfattare som lagade mat!

 

Vännen Frida och jag begav oss först till Riddarholmen och Nordstedts mysiga innergård. Där Printz Publishing bjöd på Feelgoodfrukost. Vi var där i god tid för att hinna äta innan panelsamtalen började. Och tur var det. Organisatörerna var nog inte beredda på anstormningen av åhörare så det blev lite rörigt.

Första panelsamtalet hade tema ”En sommar att minnas” med Anna Lönnqvist, Kristin Emilsson och Ruth Kvarnström-Jones. Moderator var Jennifer Lindström. Författarna hade sina senaste böcker med sig och jag fnissade lite när Kristin Emilsson bara hade en dummy på sitt omslag. ”Världens kortaste feelgood”, sa hon. ”Men någon måste ju skriva den också.”

Alla tre böckerna utspelar sig antingen under sommaren eller fram till midsommaren plus att öar är viktiga miljöer. Anna Lönnqvist menade att det är perfekt att placera handlingen på en ö då det är en isolerad värld. Man är fast med de personer som finns där.
Ruth Kvarnström-Jones har byggt en helt egen övärld. Hon flyttade Sigtuna till Vaxholm och skapade Halleholm där hennes serie utspelar sig.
Sommaren är en laddad tid. Allt ska bli så mysigt, härligt och bra men alla vet ju att livet ofta inte lever upp till alla förväntningar.

Andra temat var ”När livet ställs på sin spets” med Kattis Ahlström och Karin Härjegård. Moderator var Christoffer Holst.
Karin Härjegårds bok Kallbaderskan bland fjällen har beskrivs som ”feelgood med sorgkant”. Karin hade inte haft någon genre i bakhuvudet när hon skrev boken men sa att den innehöll både hopp och svärta. Karin Härjegård är fjällpräst så hennes stora inspiration är levnadsöden.

Kattis Ahlström presenterade sin debut, ljudboken I hennes skor, där relationen mor/dotter står i centrum. Kattis var entusiastisk och utbrast ”Att skriva är ju som en ny härlig relation!”
Försoning är en gemensam nämnare för båda böckerna, försoning inom trasiga familjeförhållanden men, som Kattis uttryckte det, man måste ju försonas med sig själv först innan man kan försonas med någon annan.

Jennifer Lindström och Christoffer Holst var väldigt olika som moderatorer. Båda var pålästa och fick samtalen att flyta men Christoffer tog lite mer plats. Det vara kul att se när journalisten i Kattis Ahlström vaknade till. Då smattrade frågorna till kollegan Karin Härjegård.

Nu gav sig tiden till känna och vi hastade i väg till nästa event på Bonnierförlagens innergård. Här bjöd spiskrigaren Filip Poon på smakprov från sin bok Favoriter, Rebecka Edgren Aldén signerade sin bok Svarta Segel och ett antal panelsamtal ägde rum. Mycket trevligt!

Men alla goda ting har ett slut så nöjd och full av läslust var det dax att skramla hemåt med tunnelbanan.

Maria, maj 2022

Författarträff med Gabriella Ullberg Westin

29 maj 2022

Omslagssläpp

29 maj 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.