Författarträff med Marie-Louise Marc

Att kliva in helt och fullt i litteraturens värld är inte ”bara” att läsa böcker, det är så mycket mer. Som till exempel att gå på författarträffar. Det gillar jag. Eller jag gillar det när personerna bjuder på sig själva. Då kan det bli hur kul som helst. Så blev det när jag var på Marie-Louise Marcs framträdande på Konsthallens Stora Scen i Kungsängen, Stockholm 10/3 2022.

Efter att ha hittat Kulturhuset, letat reda på rätt ingång och hittat toaletten tog jag mig ner i underjorden till Stora Scenen. Ett vackert rum där ett pelarbord och en stol stod dramatiskt i framkanten av scenen. Bakom bordet var det kolsvart vilket gjorde att en stor yta kändes intim. Underbart med duktiga ljustekniker! Vi var väl runt 20 personer i publiken som bestod av, inte helt överraskande, kvinnor i övre medelåldern. Kulturbärarna.

Så kom hon då. Marie-Louise Marc. En späd kvinna med stor utstrålning. Hon flyttade undan stolen och sen var vi trollbundna i 90 minuter.
Marie-Louise har gett ut fem böcker där En enkel till Amerika är den senaste. Inspirationen till boken kommer från Marie-Louises egna föräldrar och hur de träffades men hon betonade att det är en fiktiv historia. Historien utspelar sig i 50-talets New York, Paris och… Flen. Researchen till den här boken var ett under av gamla veckotidningar. Annonser, artiklar, recept och frågorna till tidningarnas ”hjärtespalter” gav en känsla av hur det var att leva då. Marie-Louise fick även kontakt med några kvinnor som varit unga på 50-talet i Flen. Som Marie-Louise uttryckte det ”känslorna är de samma det är bara förutsättningarna som är annorlunda”.

Marie-Louise Marc var journalisten som blev överflödig vid en omorganisation. Där och då tog hon beslutet att förverkliga sin dröm om att skriva romaner, att bli författare. Som författare får man sväva ut fritt när man tvingas vara mer minimalistisk (och styrd) som journalist. Hon tycker dock hon har nytta av sina år som journalist, hon är van att hantera svenska språket. Inspiration till sina böcker hittar hon ofta i det vardagsnära, i det lilla. I Juni, Juli, halva Augusti var det till exempel naturen i den by i Jämtland där hon tillbringat alla lov som ung och numer tillbringar somrarna.

Karaktärerna i Marie-Louises böcker byggs upp under skrivprocessen. Vissa författare har separata dokument kring varje karaktär där allt ned till deras deodorant beskrivs men det fungerar inte för Marie-Louise. Hennes karaktärer fördjupas ofta genom dialogen. Marie-Louise fick oss att fnissa när hon beskrev hur hennes man kom hem och berättade om sin dag på jobbet och hur hon i sin tur berättade om vad hennes kompisar gjort. Alltså karaktärerna, hennes låtsaskompisar.

Kvällen gick alldeles för fort. Marie-Louise Marc var närvarande, rolig och spontan i sitt framförande. Det blev en fin dialog med publiken, många hade frågor om allt från avtal till hur skrivprocessen fungerar.

Nästa bok är redan på gång. Det är en feelgood med spänning. Hur intressant låter inte det?! Titeln är Tjejmiddagen och den kommer ut 1 september.

Och som svar på frågan varför hon valde att skriva feelgood svarade hon ”Varför inte?! Jag älskar relationer som skakar om och betyder någonting. Feelgood är det härligaste som finns!”.

Maria, mars 2022

Hugade köpare och signerande författare. En toppenkväll!

Möt Erin Quinn

11 mars 2022

Författarträff med Gabriella Ullberg Westin

11 mars 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.