Episkt världsbyggande – Nalini Singh

Nalini Singh är en bästsäljande författare inom paranormal romance. Hennes serier Psy/Changeling och Guild Hunter har miljoner fans.
Vad som intresserar Nalini Singh är att bygga världar. Hon bygger sina världar på ”tänk om”. Tänk om människor med mentala förmågor utvecklar sina förmågor så långt de kan genom genetiskt urval. När samhället har förändrats så mycket att du inte kan gifta dig med vem som helst, utan allt handlar om rätt gener. Eller tänk om änglar inte är så jäkla goda egentligen. Har man levt i tusen år har man nog inte så många mänskliga karaktärsdrag kvar.
Nalini Singh försöker inte vara politisk i sina böcker men ibland smyger det sig in ändå. Något händer i världen och Singhs hjärna frågar sig genast – tänk om.

Archangel’s Lineage från Guild Hunter-serien

Singhs världar är samma världar som vi lever i men med en twist. Oregon, Nevada och delar av Mexiko är uppdelade mellan olika Changeling-klaner. New York styrs med järnhand av Ärkeängeln Raphael. Kanske är det en del i det som gör serierna så oerhört populära, igenkänningen.

Vilka var hennes litterära hjältar när hon växte upp?

Två författare som hon följde slaviskt var Anne McCaffrey (Drakryttarna på planeten Pern) och Mercedes Lackey (bl a Valdemar-serien). Hon älskade de extraordinära världarna de byggde och ville vet allt om personerna som bodde i dem.
När hon blev äldre kände hon sig frustrerad över ett antal böcker där odödliga (t ex änglar) var alldeles för mänskliga. Hennes hjärna tog över och skapade världen för människan Elena och ärkeängeln Raphael i serien Guild hunter.

Instinktiv skrivprocess
Resonance Surge från Trinity-serien

När Nalini Singh skriver låter hon karaktärerna bestämma handlingen. Hon sätter sig ned och börjar skriva men låter karaktärerna styra. Däremot har hon en tydlig bild åt vilket håll serien ska gå, det är ett måste för att hålla ihop böckerna. Nu, när det har blivit många böcker i båda serierna, har hon testat olika sätt att hantera sina världar. Hon började med ett vanligt papperssystem där varje person får en A4 och där världen är beskriven. När hon senare fick en assistent tyckte assistenten att en personlig wiki-sida skulle vara perfekt för att hålla reda på allt men när Singh skriver vill hon inte vara online överhuvudtaget så hon använde sitt papperskartotek ändå. Wiki-sidan är numer skrotad.

För de som blir nyfiken på serierna är mitt tips att börja från början. Visst, du kan välja vilken bok du vill som startpunkt, men på det sätt Nalini Singh skriver bygger varje bok på den föregående. Du får en bättre känsla för världen och hur den är uppbyggd om du börjar från början.

Maria, april 2024

Kapstaden utbytt mot Ljungstenar

29 april 2024

Sportromance - en växande genre

29 april 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.