Coyote’s Mate

Del-Ray Delgado, även kallad the Coyote Ghost är skapad av DNA från prärievarg och människa. Coyote breeds skapades för att jaga andra breeds och forskarna försökte därför få fram de mest animaliska dragen, de ville ha ett djur som såg ut som en människa men tänkte som ett rovdjur.

Del-Ray har sedan han lyckades fly från sitt labb planerat och genomfört flera lyckade fritagningar av coyote breeds. Han har även skapat en frihamn för sig och sin växande flock.

Anya Kobrin har sedan hon var sexton år försökt hjälpa fem kvinnliga coyote breeds fly från labbet där hon arbetar. I sex år har Anya varit i kontakt med Del-Rey Delgado. När väl fritagningen sker bryter han sitt löfte till Anya, skjuter hennes far och tar henne som gisslan.

När en breed träffar sin livspartner börjar de producera ett hormon som gör partnern mottaglig för fortplantning. Då Del-Ray kysser Anya första gången, under protest för att dominera henne, blir hon beroende av hormonet och ohyggligt upphetsad. Det enda som kan lindra symptomen av hormonet är en kyss eller sex med Del-Ray men hans djupa svek och hans ovärdiga behandling av Anya gör att hon inte vill ha något med honom att göra.

Vare sig Anya eller Del-Ray har någon vetskap om hormonet och vad det gör. Allt de känner till är ilska och svek.
Coyotebasen ligger i närheten av Haven, en frihamn för varg-breeds. Där får Del-Ray och Anya veta vad som hänt dem, att de är parade. Anya totalvägrar och genom en petition till det styrande rådet separeras Anya och Del-Ray under ett år.

Coyotes mate är en av de mörkaste Breeds-böckerna jag läst men även en av de bästa. Många andra Breeds är mer nobla och mer politiskt korrekta än Del-Ray. Han är soldat rak igenom och styr sin bas som en militärbas trots att många bor där permanent. Hans behandling av Anya gör ont i själen men han förstår inte bättre. Har han någonsin litat på någon, har de förrått honom. Han förstår inte att man kan vara parad med en jämlik kvinna, någon man kan lita på. Eftersom Del-Ray inte respekterar Anya gör inte heller hans soldater det och hon får utstå både spott och spe.
Som tur är har Anya vänner på Coyotebasen. De kvinnliga Coyotes som Anya hjälpte bli fria, blir hennes livvakter plus att hon får oväntat hjälp av Del-Rays närmaste hand.

Jag kan inte annat än att rekommendera Coyote’s Mate. Särskilt om du har läst någon av böckerna i serien tidigare (det här är nummer 13).
Läs boken där du kan fälla en tår eller två, jag kan lova att Anyas och Del-Rays historia stannar kvar hos dig länge. Man får sig en tankeställare om hur många har det i sina förhållanden och hur viktigt det är att respektera varandra.

Maria, mars 2009

Betyg

5

Författare

Lora Leigh

Bokserie

Breeds