The Turning

The Turning är första boken i Jennifer Armintrouts serie Blood Ties. Boken är med sitt grubbleri, grafiska våld och sitt jag-perspektiv en Urban Fantasy. Boken börjar lite ostadigt men blir bättre ju mer man läser och får reda på om Carrie Ames värld.

Carrie Ames har alltid haft ett enda mål i livet, att bli läkare. Nu har hon äntligen kommit dit efter år av slit. Men allt är inte självklart för Carrie. Hon har tunga funderingar kring sitt liv och de val hon gjort. Varför var det så viktigt att bli läkare? Vad var hennes verkliga motiv?
Carrie jobbar på akuten en kväll när en namnlös patient rullas in på bår. Hela hans ansikte är svårt sönderslaget och tillsammans med hans övriga skador påverkas Carrie så svårt att hon inte kan fortsätta och hon lämnar teamet. Patienten dör och för att försöka komma till klarhet med varför hon inte klarade av att fortsätta, går hon ner i källaren till kylrummet för att se på liket igen. Dessvärre möter hon något mycket värre än en död kropp. Hela Carries liv vänds upp och ned när liket lever och dödar henne. När Carrie vaknar upp igen är hon en vampyr.

Hjälten är en skotte som blev vampyr i början på 1900-talet. Nathan tillhör de ”goda” vampyrerna. Deras mål är att utrota alla vampyrer. Nathan hjälper Carrie med sin omvandling till vampyr och när Carries lägenhet brinner upp, flyttar hon till Nathan.

So far, so good. Men sen börjar boken dra iväg. Det är olika Sire (de som skapar vampyrer får ett blodsband till sin nya vampyr), massor av folk/vampyrer att hålla reda på, olika falanger, våld, blod och gegg. Men konstigt nog blir boken bättre. Jennifer Armintrout lyckas ganska bra med att hålla i alla trådar. Jag har lite svårt med hur Carrie är, hon är gnällig, ganska korkad, egocentrisk och ibland dumdristig. Så jag läser inte böckerna för hennes skull, nej det är alla de andra man möter som lyfter historien. Cyrus, den superonde vampyrdespoten, Nathan den goda, snygga vampyrvännen. Dahlia, den ibland onda, ibland neutrala häxan med alla one liners m fl.

Maria, mars 2011

Betyg

3

Författare

Jennifer Armintrout

Bokserie

Blood Ties