The Turning

The Turning är första boken i Jennifer Armintrouts serie Blood Ties. Boken är med sitt grubbleri, grafiska våld och sitt jag-perspektiv en Urban Fantasy. Boken börjar lite ostadigt men blir bättre ju mer man läser och får reda på om Carrie Ames värld.

Carrie Ames har haft ett mål i livet, att bli läkare. Nu har hon äntligen kommit dit efter år av slit. Men allt är inte självklart för Carrie. Hon har djupa funderingar kring sitt liv och de val hon gjort. Varför ville hon så starkt bli läkare? Vad var hennes verkliga motiv?
En kväll när Carrie jobbar på akuten rullas en namnlös patient in på bår. Carrie reagerar instinktivt på hans svåra skador så hon måste lämnar teamet. Patienten dör och för att försöka komma till klarhet med varför hon inte klarade av att fortsätta, går hon ner i källaren till kylrummet för att se på liket igen. Dessvärre möter hon något mycket värre än en död kropp. Hela Carries liv vänds upp och ned när liket lever och dödar henne. När Carrie vaknar upp igen är hon en vampyr.

Hjälten är en skotte, Nathan, som blev vampyr i början på 1900-talet. Han tillhör de ”goda” vampyrerna. De som har som mål att utrota alla onda vampyrer. Nathan hjälper Carrie med sin omvandling och när Carries lägenhet brinner upp, flyttar hon till Nathan.

So far so good. Men sen börjar boken dra iväg. Det är olika Sire’s (de som skapar vampyrer får ett blodsband till sin nya vampyr), massor av folk/vampyrer att hålla reda på, olika falanger, våld, blod och gegg. Men konstigt nog blir boken bättre ju längre jag läser. Jennifer Armintrout lyckas ganska bra med att hålla i alla trådar. Jag har dock lite svårt med Carries personlighet, hon är gnällig, ganska korkad, egocentrisk och ibland dumdristig. Så jag läser inte böckerna för hennes skull, nej det är alla de andra man möter som lyfter historien. Cyrus, den superonde vampyrdespoten. Nathan den goda, snygga vampyrvännen. Dahlia, den ibland onda, ibland neutrala häxan med alla one liners med flera intressanta karaktärer.

Maria, mars 2011

Betyg

3

Författare

Jennifer Armintrout

Bokserie

Blood Ties