Boktrender februari 2024

Jag har grävt runt i litteraturmyllan och fångat fyra trendande fenomen inom romancevärlden. Några kategorier har funnits ett tag men fått ny skjuts framåt senaste tiden.

Mångfald

En trend som funnits ett par år inom romance och fortsatt vill fler se en större bredd av genren, en större inkludering. Inte bara genom huvudpersonernas kön eller sexuella läggning utan även via författare från marginaliserade bakgrunder eller författare som har en annan referensram för vad romantik är än heteronormativa, vita huvudpersoner. Ett narrativ som utforskar frågor kring härkomst, kön, sexualitet med mera.

Pride, Prejudice, and Other Flavors av Sonali Dev
Painted Faces av L.H. Cosway
Love in Color av Bolu Babalola
Real Men Knit av Kwana Jackson

 

Eskapism och fantasy

Få har väl missat explosionen av romantasy, alltså romantisk fantasy. I oroliga tider sträcker sig många läsare efter böcker där de kan fly verkligheten. Det visar det uppsving inom genres som fantasy, science fiction och magisk realism haft där läsaren kan försvinna in i en fantasivärld och uppleva episka äventyr.

A Dawn of Onyx av Kate Golden
Fragments of a Fallen Star av Viano Oniomoh
From Blood and Ash av Jennifer L. Armentrout
Hunt on Dark Waters av Katee Robert

 

Spänning

Psykologiska thrillers, inhemska terrorhot och mordmysterier fortsätter vara populära. Läsarens önskan efter spännande handling, oväntade händelser och andlös spänning visar inga tecken på att minska.

Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia
The Obsession av Nora Roberts
Verity av Colleen Hoover
Wings of Fear av Helen Young

 

Klimat och miljö

En ökande oro kring klimat- och miljöfrågor har gett en boost till genren climate fiction (klimatfiktion, klimatroman?). Det är böcker som utforskar vilka konsekvenser olika klimat- och miljökatastrofer kan ha på vårt samhälle. De blandar fiktion med verkligheten, ofta genom dystopier.

Looking for Peyton Place av Barbara Delinsky
Gulf Breeze av Gerri Hill
OffSet av Anna Trompetas
The Green and the Red av Armand Chauvel

Maria, februari 2024

En resa i tid och rum – Simona Ahrnstedt

24 februari 2024

Internationella kvinnodagen och romance?

24 februari 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.