Romantasy – för vem?

Jag har läst fantasy sedan jag i tonåren upptäckte J R R Tolkiens Sagan om ringen i föräldrarnas bokhylla. Sedan dess har jag slukat bokserier av bland andra Terry Goodkind, Raymond E Feist, Margret Weis och Tracy Hickman. High fantasy är min grej. Det ska vara ordentligt världsbyggande, trovärdiga personbeskrivningar oavsett om det gäller alver, dvärgar eller orcer, gärna en portalfantasy som är quest-driven.

Senare kom jag i kontakt med urban fantasy. En genre som snuddar vid paranormal romance men nästan alltid har en kvinnlig huvudperson och är skriven i jag-form. Det är inte en kärlekshistoria som driver historien framåt utan huvudpersonens utveckling. Som sagt, jag gillar fantasy.

Därför var det inte konstigt att jag blev nyfiken på den nya genren romantasy när den dök upp på BookTok, en del av TikTok. Romantasy är en blandning av romance, som är min favoritgenre, och fantasy så det kändes helt rätt och jag kastade mig över storsäljaren The Serpent and the Wings of Night av Carissa Broadbent. Den var bra, så nästa blev The North Wind av Alexandria Warwick. Den orkade jag inte ens läsa ut.

Det har länge funnits romantiska fantasyböcker för young adults (från ca 13 år) som till exempel Graceling/De utvalda av Kristin Cashore. Romantasy vänder sig till en vuxen publik (16+). Men vad jag möts av i många romantasyböcker är dåligt byggda världar, slarviga personbeskrivningar och en massa sex.

Min känsla är att romantasy har vuxit fram ur efterfrågan på mer vuxna böcker från Twilight-generationen. De är inte så intresserade av det som gör vuxenfantasy så intressant som gediget världsbyggande, utforskande av ont och gott samt skarpa personbeskrivningar utan de vill ha något lättläst skrivet i jag-form om en kvinna som utforskar sin sexualitet.

Det finns två skilda kategorier: romantasy och fantasy romance. Det hänger på vilken genre som ligger till grund för boken, romance eller fantasy. Jag skulle säga att romantasy är som urban fantasy, huvudpersonens utveckling driver handlingen men den behöver inte utspela sig i en urban miljö som urban fantasy gör. Fantasy romance är samma som paranormal romance, där handlingen utspelar sig i en magisk miljö och den framväxande kärleken driver handlingen framåt.

Det är intressant att ordet romantasy har slagit igenom med buller och bång. Men det kanske låter bättre än paranormal romance eller urban fantasy på BookTok där en bok behöver kategoriseras blixtsnabbt.

Som i alla genrer finns det bra och dåliga exempel. Och som i alla genrer möter du många grodor innan du hittar rätt. Så det är nog bara att gå på magkänslan precis som alltid när en bok ska väljas.

Maria, januari 2024

Tips på Romantasy

Fanfiction, kändisar och ansvar

22 januari 2024

En resa i tid och rum – Simona Ahrnstedt

22 januari 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.