Paranormal romance eller urban fantasy

Övernaturliga varelser har blivit mainstream i böcker, tv-serier och filmer.  Paranormal romance och urban fantasy ökar ständigt i popularitet. Där monstret tidigare var något att frukta är det idag inte ovanligt att monstret är hjälten. Med sin megahit En vampyrs bekännelse (1976) gav författaren Anne Rice monstret en själ.

Både urban fantasy och paranormal romance innehåller berättelser som utspelar sig i vår verkliga värld fast med en twist, båda innehåller övernaturliga element. Det kan vara magi, vampyrer eller häxor. Oavsett likheterna är det skillnad i narrativet. Att ha kläm på det gör det lättare för dig att välja rätt nästa gång.

Urban fantasy

Urban fantasy utspelar sig i en påhittad version av vår verklighet men det kan vara i historisk, samtida eller futuristisk tid.Som namnet på genren antyder är det ofta i en urban miljö men med element som gör den annorlunda. Det kan var att en del av staden inte kan ses av vanliga människor eller att övernaturliga varelser lever sida vid sida med vanliga människor.
Romantik kan vara en del i historien men det är inte romantiken som driver historien framåt. Ofta är det protagonisternas kamp mot sig själva eller omgivningen. Inre utveckling är en stark drivkraft. Idag finns det många mörka, dystopiska historier utan ljus men igenkänningen i huvudpersonens kamp är något som gör genren så populär.

Paranormal romance

Paranormal romance har blivit så stor att den i sig har flera underkategorier som till exempel tidsresor eller spöken. Precis som i urban fantasy är berättelsen ofta förankrad i vår verklighet med en paranormal twist. Till skillnad mot urban fantasy är det kärlekshistorien mellan huvudkaraktärerna som är central och driver handlingen framåt. Paranormal romance kan fokusera på många olika typer av övernaturliga varelser och företeelser men de vanligaste är vampyrer, varulvar samt mentala paranormala förmågor.  Även paranormal romance kan vara mörk och ta upp svåra ämnen som utanförskap, rasism, psykisk ohälsa osv men genom sin kärlek och respekt för varandra kommer huvudpersonerna få ett lyckligt slut genom att de erkänner sin kärlek för varandra.

Narrativ synvinkel

En annan skillnad är att urban fantasy ofta är skriven i första person. Läsaren upplever händelserna genom huvudpersonens ögon. Paranormal romance kan också vara skriven ur en huvudpersons vinkel men det är mer vanligt att historien berättas i tredje person och utifrån båda huvudpersonernas perspektiv då båda är lika viktiga för läsaren.

Historisk romance, en översikt

17 augusti 2023

Nya serier av två etablerade författare

17 augusti 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.