De Sömnlösa

Det är kul att svenska författare börjar inse att paranormal romance är något som ”alla” läser, unga som gamla, och jag tror att Sannas intention var att skriva en bok för vuxna men hon kommer inte ända fram. Språket pendlar mellan väldigt ungdomligt och nästan ålderdomligt, något som gör boken en smula svårläst.

Sanna Juhlin kontaktade Fantastika för en recension och då vi inriktar oss på Paranormal Romance så jag tänker recensera boken utefter det.

Huvudpersonen, Smilla, har flytt hem till byn efter att ha brutit med en dominerande man. VI träffar hennes underliga familj och följer med henne när hon flyttar ut till en stuga i skogen.  Många i byn har redan förutfattade meningar om Smilla men nu dömer de henne ännu hårdare. En ensam ung kvinna i skogen. Smilla träffar snart Kimmo och tycke uppstår.
Något som jag inte gillade med boken var att personbeskrivningarna var tunna. Kimmo, hjälten i historien säger mig ingenting. Något jag gillar i en Romance är att jag kan bli lite kär i hjälten men Kimmo lämnar mig kall. Smilla känns mest mysko och det gör inte att jag vill identifiera mig med henne.

Romancegenren har en struktur som de flesta författare följer och något som jag uppskattar är de författare som kan skriva bra litteratur men ändå hålla sig någorlunda inom de givna ramarna. Med det i bakhuvudet tycker jag att Sanna missade huvudspåret. Den växande kärleken mellan hjälte och hjältinna. Men om hon lutar mer åt Urban Fantasy har jag lättare att köpa historien. Dessutom är boken skriven i jag-form vilket sällan förknippas med PNR som nästan uteslutande skrivs i tredje person.
Däremot är natur- och miljöbeskrivningarna bra. Man känner igen sig i de tunga, läskiga skogarna, de vindlande småvägarna och den instängdhet man kan känna i en liten by.

Men det bästa av allt är idén! De sömnlösa är inte vampyrer eller varulvar (vilket jag faktiskt trodde från början) utan något helt annat och för mig helt nytt. Så jag hoppas att Sanna Juhlin greppar pennan och skriver ännu en bok på samma tema. Det ser jag fram emot!

Maria augusti 2013