Nya serier av två etablerade författare

Höstens första event gick av stapeln hos Lovereads 8 september där Amanda Hellberg och Caroline Säfstrand presenterade sina nya böcker under ledning av förläggare John Häggblom och hans lilla hund.
Det var en härligt varm sensommardag så alla fönster stod på vid gavel i Lovereads fina lokaler. Efter en stunds mingel med sedvanligt bubbel och godis slog vi oss ned för att lyssna på samtalet. Det var tyvärr för få sittplatser så några fick stå.

John Häggblom, Amanda Hellberg och Caroline Säfstrand
Båda författarnas böcker är del ett i en serie. Varför valde du att skriva en serie?

Caroline hade lovat sig själv att aldrig skriva en serie och aldrig återvända till en plats hon redan skrivit om. Men man ska aldrig säga aldrig. Uppslaget till Låt mig berätta allt och de följande böckerna i serien kom när hon läse en artikel om ett forskarlag som forskade om hemligheter. Hur varje människa har ca 13 hemligheter varav några är så hemliga att de aldrig luftas. Här spetsade Caroline öronen! Alla hennes böcker beskriver hemligheter på olika sätt.

Amanda sa skämtsamt att det var för att hennes förläggare ville ha en serie, alltså John Häggblom. Allmänt fniss utbröt. Rosengömman, del ett i hennes nya romanceserie, kretsar kring fyra väninnor och hon hade maffiga dramaserier som Desperate Houswife och Hem till gården som inspiration. Skillnaden är att allt utspelar sig i Skövde, hennes uppväxtmiljö. I små samhällen är den sociala kontrollen stenhård. Alla känner alla. Vilket är på både gott och ont. Man ställer upp för varandra men har också stenkoll på vad som händer.

Caroline Säfstrand
Copyright/fotograf: Lisa Wikstrand
Var det svårt att mejsla ut karaktärerna?

Amanda tyckte det var kul men också svårt med så olika personligheter. Hon använde flitigt ett färgkodningssystem för att håll reda på alla trådar. Hon använder sig av arketyper men drar ofta inspiration från sin bekantskapskrets.
Hon har ett separat dokument kring karaktärerna, vilket ger djup men också förståelse kring varför en karaktär beter sig som den gör. Det dokumentet har ofta fungerat som en nyckel för till exempel karaktärens utvecklingsbåge.

Caroline använder inte vänner och bekanta, inspirationen kommer från annat håll. Hon skriver olika scener, bygger upp sin bok som en film. Handlingen i Låt mig berätta allt utspelar sig på Ven, en ö utanför skånska västkusten med 370 bofasta men många fler turister. Det här skapar en alldeles särskild miljö där Carolines förkärlek för idylliska miljöer som också är dramatiskt otäcka kan utnyttjas till fullo. Miljön blir nästan som en egen karaktär.

Amanda Hellberg
Copyright/fotograf: Gabriel Liljevall
Spicy eller inte?

En fråga som ofta dyker upp är hur ”spicy” boken är (hur mycket sex och hur intima sexscenerna är) . Den frågan är inte direkt relevant i Carolines fall då hon skriver feelgood. Även om relationer är viktigt för handlingen är intima scener det inte. Händer något, händer det efter bokens slut.
För Amanda är det tvärt om. Hon betraktar sina karaktärer som vuxna kompletta personer som vill ta plats även när det gäller sex. Hon sa också att romance är kod – böcker skrivna av vuxna för vuxna, alltså innehåller romance sex.
Här hoppade jag till. Menar Amanda att romance ska innehålla sex? Det här måste jag fråga henne om!

Hur ser din skrivprocess ut?

Caroline skriver som bäst på morgonen innan familjen vaknar. Hon högpresterar vid 05! Det ger henne frihet att umgås med familjen övrig tid. Hon tycker sig också finna en vila i att skriva, särskilt när historien pockar på.

Amanda skriver dygnet runt men under pandemin när hon fick ta på sig många nya roller för sin familj (hon bor i England som hade en stenhård lock down) märkte hon att när världen sover blev hennes tankar hennes. Och så har det fortsatt.

När panelsamtalet var över fick jag möjlighet att samtala en stund med Amanda. Det visade sig att hon inte alls satte ett likhetstecken mellan romance och sex (phu!) utan det är de svenska förlagen som har svårt att etikettera romance som inte innehåller sex. Det blev en stunds intressant samtal kring romance, gotik och författande. Jag frågade vilken bok som hon tyckte representerade hennes författarskap utifrån vårt samtal och hon föreslog Ulltinasviten. Så på hemvägen laddade jag snabbt ned första delen Jul i krinolin.

Maria, september 2023

Paranormal romance eller urban fantasy

9 september 2023

Har svensk romance en egen röst?

9 september 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.