The Darkest Night

När Zeus valde att be sin starkaste kvinnliga krigare att bevaka det skrin som var fängelse åt ett antal onda demoner, revolterade hans elitgarde genom att öppna skrinet och döda den utvalda vakten. När skrinet under mystiska förhållanden försvann straffade Zeus krigarna genom att de fick bli boning åt de utsläppta demonerna och förvisade dem ut ur Olympen till Jorden.

Den första tiden efter att de blivit besatta av demonerna hade krigarna ingen kontroll utan demonerna fick fritt spelrum och årtusenden av krig, pest och elände härjade på Jorden. När krigarna till slut tog kontrollen hade ett sällskap som kallar sig för Jägarna bildats med enda mål att hitta Pandoras skrin igen, tvinga tillbaka demonerna i den och därigenom döda krigarna.

Krigarna kallar sig för Lords of the Underworld och efter en schism har nu hälften av dem skapat sig en fristad i Budapest där de försöker levat ett så osynligt och drägligt liv som möjligt.

Ashlyn Darrow har i hela sitt liv hört röster. Var hon än befinner sig hör hon alla samtal som utspelat sig på en plats. När hon var fem orkade inte hennes föräldrar längre med sin ständigt klagande och gråtande flicka så efter mycket letande hittade de World Institute of Parapsychology som kunde hjälpa henne. Det Ashlyn längtar mest efter är tystnad så när hon är ute på uppdrag för Institutet och hör viskningar om änglarna i slottet på kullen med sina extraordinära kunskaper tvekar hon inte en sekund utan smiter från sina kollegor och tar sig till slottet.

När Lorderna upptäcker att Jägare är på väg att attackera deras hem hamnar det på Maddox att ta hand om inkräktarna. När Maddox upptäcker ytterligare en person på väg mot slottet är han nästan helt uppslukad av sin demon. Han attackerar den nya personen men något stoppar hans hand och han tar kvinnan tillfånga trots att hon kan vara ett av Jägarnas lockbeten.

När Ashlyn blir överraskad av den stora, vildsinta mannen borde hon varit livrädd men när hon inser att alla röster tystnar i hans närhet känner hon inget annat än eufori. Mot alla regler tar Maddox med sig Ashlyn till slottet då han vill förhöra henne. Men först måste han genomlida sitt uråldriga straff. Varje midnatt blir han dödad på samma sätt som han dödade Pandora, med sex svärdshugg i magen. Varje natt tillbringar han i helvetet under olidliga kval och varje morgon vaknar han igen.

Det här är första boken av en serie skriven av Gena Showalter. Den är ganska mörk och den innehåller ganska mycket våld eftersom Maddox delvis styrs av demonen Våld. Men det är också en rörande historia om att våga lita på sina instinkter och överkomma sina rädslor. Ashlyn har en stark personlighet trots att hon är väldigt empatisk. I början är det hon som jagar Maddox och vägrar ge upp den efterlängtade tystnad han ger.

Det enda jag egentligen har emot den är att Gena Showalter är lite väl svag i sin beskrivning av gudarna. Det kan nog vara lite rörigt om man inte är hemma i den grekiska gudavärlden. Inte för att det gör så jättemycket för historien men det kan vara lite förvirrande ibland.
Personerna i serien har en förmåga att stanna kvar i minnet och boken är väl värd att läsas om.

Maria, juni 2010

Tillägg aug 2020
Böckerna om Lords Of The Underworld finns på svenska Harlequin. Serien heter Underjordens härskare och Darkest Night heter Den mörkaste natten.