Ellens val – starka kvinnor i 1900-talets början

Härligt mingel i Bonniers fina atrium

Jag gillar bokmingel. Vilka människor ska jag få träffa den här gången? Den här gången var det LoveReads, en del av Bonnierförlagen, som bjöd in till mingel med författarna till serien Ellens val. Det var intressant att höra historien bakom serien.

Målet var att skriva en historisk romance för Netflix-generationen, en Kulla-Gulla för vuxna. Under brainstormingsessionerna kom de inblandade snabbt fram till att serien skulle utspela sig i universitetsmiljö på 1900-talets början. Det var en omtumlande tid med starka kvinnor som kämpade dels för att bli myndigförklarade, dels få rösträtt. Det var också en tid då kvinnor kämpade för att äga sin egen kropp.
Efter några möten hade de skrivit ihop en bibel med synopsis för 10 böcker och beskrivningar av huvudkaraktärerna. Författaren som var med från början och som även har skrivit de två första böckerna är Helena Dahlgren, de andra två författarna är Moa Eriksson Sandberg och Elvira Berg. Alla har de skrivit böcker tidigare så de tyckte det var en spännande utmaning att fortsätta skriva på serien men ändå hålla samma ton som i de två första. För att göra det har de läst varandras böcker och sen har de ju också seriebibeln att förhålla sig till. Men de känner sig inte låsta utan de känner att de har stor frihet att utforma sina egna böcker.

Från höger till vänster: Elvira Berg, Moa Eriksson Sandberg, Helena Dahlgren

Något jag har funderat en del på är sex och svensk romance. I amerikansk romance finns det en växande trend med sedesamma historier, alltså böcker utan beskrivande sexscener, vilket jag tycker är rätt skönt. När sexet inte är explicit berättat läggs en större vikt vid själva kärleksrelationen, något jag tycker är mer intressant. Jo, jag gillar svettiga sexscener också. Bara inte i varje bok jag läser.
Hur som helst, jag passade på att fråga Helena Dahlgren om tankar kring sex fanns med i synopsis. Det gjorde det inte utan det är upp till respektive författare. Moa har bland annat skrivit erotik tidigare och Elvira uttryckte att ”sex är ju en del av livet”.

Idag verkar det finnas en liktydighet mellan romance och sex men jag hoppas att den amerikanska trenden med stängda sovrumsdörrar snart kommer till Sverige också. Vi behöver bredda den härliga svenska bokfloran i romance-genren.

Träffade jag någon intressant person då? Om jag gjorde! Marléne Rindå Jikita satt vid mitt bord och då hon bloggar om både böcker och husbilar blev det ett inspirerande samtal. Marléne är journalist och driver onlinemagasinet Du i fokus samt har en YouTube-kanal Jikitas På Äventyr där vi får följa hennes äventyr i husbilen.

Maria, september 2022

5 kusliga böcker

15 september 2022

LitterArt 2022 – utflykt i litteraturens tecken

15 september 2022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.