Paranormal Romance, en översikt

Romance är ett paraplybegrepp som innehåller flera olika underkategorier. Jag tänkte presentera en av de nio kategorier jag använder när jag kategoriserar romance, paranormal romance.

Rötterna till genren kan man hitta i den gotiska romanen som utvecklades i och med Horace Walpoles The Castle of Ontrato som kom 1764. Många författare följde i hans fotspår bl a svenska Emelie Flygare-Carlén med sin Rosen på Tistelön som kom ut 1842. Även Jane Austen skrev en gotisk roman, Northanger Abbey (1818).

En bok som förändrade synen på vampyren är En Vampyrs Bekännelser av Anne Rice. Hon gav vampyren en själ och visade att de inte ”bara” är ett monster. Men den bok som verkligen öppnade dörren för övernaturliga varelser som kärleksobjekt är The Ivory Key av Rita Clay Estrada (1987).
I dag finns alla övernaturliga varelser du kan tänka dig representerade som kärleksintresse. Den kvinnliga protagonisten har också blivit starkare och mer självständig genom åren.

Efter megasuccén Twilight ser många paranormal romance som riktad mot tonåringar och unga vuxna vilket inte gör genren rätta. Det har visat sig att paranormal romance är perfekt för att ta upp mer kontroversiella ämnen som rasism, trafficking, utanförskap och allas rätt till lika behandling genom att till exempel låta vampyrer ha varulvar som slavar eller att änglar inte får vara tillsammans med smutsiga människor. Böckerna kan också innehålla en hel del ”annorlunda” sex, tänk aliens med tentakler.

Det som skiljer paranormal romance från fantasy är att även om det finns övernaturliga varelser är världen allt utspelar sig i det inte. Ibland accepterar människorna att grannen är övernaturlig (vampyr, varulv, häxa, demon osv.), i andra böcker kan den övernaturliga världen vara osynlig för de ”vanligas” ögon. En paranormal romance är stadigt förankrad i en verklighet vi känner igen.

Maria, maj 2023

 

Historiska romaner, vacker miljö och bubbel

30 maj 2023

Mingel hos Blanche, Harlequin och HarperLove

30 maj 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.