Nightkeepers

Blanda mayamytologi med romantik och massor av action och du får en annorlunda bok.

Historien börjar för 20 år sedan när kungen för Nightkeepers, Scarred-Jaguar, begår ett fatalt misstag i kriget mot demonerna som nästan helt utplånar hela stammen. Några få överlever och försöker nu återuppbygga Nightkeepers inför ett förnyat hot från demonerna.

Kriminalpolis Leah Daniels är mitt uppe i en förundersökning kring en sekt som kallar sig ”Överlevare 2012”. Det verkar som om många som söker sig till sekten försvinner under mystiska förhållanden vid varje dagjämning. En som har försvunnit är Leahs bror, något som gör henne än mer hängiven att gå till grunden med sin undersökning.
Vad hon inte förväntat sig är att bli indragen i mystiska Mayariter med livet som insats.

I det kommande kriget mot demonerna kan Striking-Jaguar (Strike), son till Scarred-Jaguar, tillkalla hjälp av en Mayagud. Till sin hjälp har han sin ”Winikin”, en sorts medhjälpare, och tillsammans försöker de återförena och träna de få krigar-prästerna som finns kvar. När Strike och Leah möts känner de sig starkt dragna till varandra men problemen hopar sig. Leah är en kvinna med stark integritet och vilja och hon har svårt att förstå Strikes handlingar. I sina drömmar ser Strike att Leah är Mayagudens tilltänkta offer.

Det är en bok fylld av action och emellanåt väldigt spännande men, för det är ett stort men, handlingen är lite osammanhängande och så sprängfylld av information kring Mayakulturen, dess riter och kalender att det stoppar upp läsningen.
Dessutom är Strike en ganska tjurig person. Det tar lång tid för honom att ta ansvar för sitt folk. Det känns heller inte riktigt trovärdigt att Strike bryr sig mer om Leah än om sina åtaganden när de inte känt varandra särskilt länge eller intimt.

Det positiva är att det inte finns en vampyr eller var-person så långt ögat når! Så jag kommer att läsa nästa bok i serien (allt som allt fyra böcker) så snart jag får den i mina händer.

Maria, december 2009

Betyg

3

Författare

Jessica Andersen

Bokserie

The Final Prophecy